Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

«Εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις.


«Εμπλοκή» στη διαδικασία είναι η κατάσταση όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος αργά χθες το απόγευμα από το Συνεδριακό Κέντρο, με την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την ασφάλεια. Ερωτηθεί ς αν υπήρξε διαφοροποίηση στην πρόταση του κ. Τσαβούσογλου ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν υπήρξε διαφοροποίηση. Αφήνεται να νοηθεί πως αν υπάρξει πρόδοος στα πέντε κεφάλαια θα δει τι θα κάμει. Καλό είναι όμως να δούμε τι πραγματικά προτίθεται να κάνει για να δούμε αν είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τα πέντε κεφάλαια».

Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε στην ουσία τον πραγματικό λόγο της εμπλοκής: Ο ένας περιμένει τον άλλο ν’ ανοίξει ταχαρτιά στα κεφάλαια που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.
Ο Προεδρος όμως ήταν ενοχλημένος και από την επιμονή της τ/κ πλευράς να θέτει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών των Τούρκων γιατί αυτό όπως είπε δεν είναι προτεραιότητα για το διακοινοτικό διάλογο και δεν αφορά τους Τ/κύπριους αλλά αφορά τους Τούρκους υπηκόους.
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της χθεσινής μέρας ο Πρόεδρος μίλησε για δημιουργική συζήτηση σε ότι αφορά στις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φέλντμαν. Το απόγευμα ωστόσο όπως είπε δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος για τις εσωτερικές πτυχές και «θα συνεχίσουμε αύριο με ξεχωριστές συναντήσεις στην αρχή και στη συνέχεια με το ΓΓ του ΟΗΕ».
Αν θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση αύριο και θα δοθεί συνέχεια εδώ στο Κραν Μοντάνα θα φανεί από τη Διάσκεψη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες. Στην περιρέουσα ατμόσφαιρα κυκλοφορεί ήδη η εκτίμηση ότι πιθανόν να ανακοινωθεί μια ανάπαυλα για να δοθεί συνέχεια το Σεπτέμβριο…
Στις 1630 έχει οριστεί συνάντηση των διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων για συνέχιση της συζήτησης του εδαφικού, του περιουσιακού και θεμάτων διακυβέρνησης.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο δεύτερο τραπέζι για τα τρία αυτά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από ε/κ πλευράς στη συζήτηση συμμετέχουν επίσης ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυ Ιωάννου, Παναγιώτης Δημητρίου, Ερατώ Μαρκουλή, Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
dialogos.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.