Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Τα "μαγικά" της Κομισιόν για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρέος.

του Γ. Αγγέλη.
Στην διάθεση της Ευρωζώνης για να παρακάμψει τις υπερ-συντηρητικές μακροπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θέτει ο πρόεδρος της Κομισιόν, το λεγόμενο πακέτο Γιουνκέρ. Οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και εκείνων του ΔΝΤ είναι μικρότερες της μιας μονάδας (0,8%) και μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό με την επέκταση της παρέμβασης του πακέτου Γιούνκερ στην ελληνική οικονομία. Τα "μαγικά" της Κομισιόν για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρέος

Με την εκτίμηση αυτή η Κομισιόν επιχειρεί να ενισχύσει την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης και του νέου Υπ. Οικονομικών Μ. Λεμέρ, βάζοντας στο τραπέζι των λογιστικών υπολογισμών του ΔΝΤ την μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στήριξη που μπορεί να διασφαλισθεί τόσο μέσω των Διαρθρωτικών Πόρων όσο και με το συνολικό πακέτο Γιουνκέρ.
Όπως παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι, η κινητοποίηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ μέσω του "μικρού” Washington Group έχει τις ευλογίες του Βερολίνου καθώς στοχεύει στο να παρακάμψει το στοιχείο εκείνο της εκτίμησης του ΔΝΤ που αφορά την βάση των "λογιστικών” υπολογισμών που κρατάνε μέχρι τώρα μακρυά το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι την εκτίμηση για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.
Τα δεκαδικά ψηφία που χωρίζουν τις δύο πλευρές μπορούν να παρακαμφθούν αν υπάρξει από την ευρωπαϊκή πλευρά η διασφάλιση – έστω και "λογιστικά” - υψηλότερων προβολών για την πορεία της οικονομίας και κατά συνέπεια την δυνατότητά της να αποπληρώνει το χρέος της.
Η κίνηση αυτή μπήκε στο τραπέζι μετά την "διακριτική” κατ' αρχήν απόρριψη της γαλλικής πρότασης για σύνδεση της των ορίων αποπληρωμής του χρέους με το ύψος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Για το επιτελείο του κ. Σόιμπλε μια τέτοια φόρμουλα θα ελαστικοποιούσε υπερβολικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα επέτρεπε εύκολα αποκλίσεις από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση...
Με το "κλειδί” που βάζει στο τραπέζι η Κομισιόν φαίνεται να διευκολύνονται όλες οι πλευρές. 
Τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ, ξεφεύγουν από το αδιέξοδο, αφού η μεν ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει στα όρια των δικών της αποφάσεων και το ΔΝΤ έχει την ευκαιρία χωρίς να αλλάξει την θέση του να επανεξετάσει τις προβολές των εκτιμήσεων του για την ελληνική οικονομία, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από την ενισχυμένη παρουσία των επενδυτικών προγραμμάτων από το πακέτο Γιούνκερ.
Όλοι γνωρίζουν βέβαια ότι πρόκειται για μία προσχηματική "λύση” γιατί καμία στατιστική προβολή δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία, για χρονικές περιόδους 30 και 40 ετών στο μέλλον...
Αρκούν όμως για να ξεπερασθεί μεγάλο μέρος των λογιστικών αποκλίσεων του 0,5% - 0,8% που αφορούν τις διαφορές που εμποδίζουν το ΔΝΤ να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ούτως ή άλλως τόσο ο Ε. Μακρόν όσο και η Α. Μέρκελ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, ανοικτό το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Εκεί όπου το κεντρικό ζήτημα θα είναι οι νέες κατευθύνσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν στην Ευρώπη, υπό την σκιά των ανατροπών που κυοφορούνται στις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε πολύ κρίσιμα μέτωπα, όπως η Μέση Ανατολή, το ενεργειακό και οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.