Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλείσει τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ.

Λίγες ώρες μετά το «τελεσίγραφο» τεσσάρων αραβικών χωρών προς το Κατάρ, προκειμένου να «συμμορφωθεί» με τη λίστα αιτημάτων τους, η πρώτη «αντίδραση» ήρθε από την Τουρκία.

Aν και το περιεχόμενο της λίστας με τα 13 αιτήματα των αραβικών χωρών προς το Κατάρ δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι ένα από αυτά είναι το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο μικροσκοπικό Εμιράτο.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πάντως, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν σχεδιάζει να επανεξετάσει τη λειτουργία της στρατιωτικής της βάσης στο Κατάρ, σημειώνοντας πως κάθε απαίτηση για το κλείσιμό της ισοδυναμεί με παρέμβαση στις σχέσεις της Άγκυρας με το πλούσιο κράτος του Κόλπου.
Ο Φικρί Ισίκ διευκρίνισε με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, πως ο ίδιος δεν έχει λάβει γνώση για αίτημα αναφορικά με το κλείσιμο της τουρκικής βάσης.
«Η βάση στη συγκεκριμένη χώρα, είναι μεν τουρκική, αλλά είναι και αυτή που θα διατηρήσει την ασφάλεια του Κατάρ και της ευρύτερης περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, το Κατάρ είχε παραλάβει, μέσω του Κουβέιτ, που έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στην κρίση που έχει διχάσει τον Περσικό Κόλπο, τον κατάλογο των 13 απαιτήσεων που συνέταξαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέϊν, σύμφωνα με το Al Jazeera.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.