Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Η Γαλλία στις κάλπες… Το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, οι βουλευτικές στη Γαλλία – Επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση ο Μακρόν.
Η Γαλλία στις κάλπες… Το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν

Οι Γάλλοι καλούνται στις κάλπες ξανά σήμερα, αυτή τη φορά για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται λίγες εβδομάδες έπειτα από τις προεδρικές.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Kύπρου) και θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Κύπρου). Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο της χώρας, καθώς ο Μακρόν επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει το «στοίχημα». Στις τελευταίες έρευνες, το κόμμα του Μακρόν, En Marche, και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του από το κόμμα του Μπαϊρού, Modem, παίρνουν τουλάχιστον το 30%. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Ρεπουμπλικανούς περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο δεν παίρνει πάνω από 17%.
Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση.
Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.