Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Κεραυνός εν αιθρία: Την παραπομπή 9 στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών -Στον αέρα η δόση.



Κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Το βούλευμα ενώ αρχικά αναμενόταν ότι ήταν απορριπτικό της εισήγησης του αντιεισαγγελέα Α. Καραφλού, τελικά είναι παραπεμπτικό για τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) και τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα τρία μέλη του Δ.Σ. –βάσει νόμου, δεν μπορούν να παραπεμφθούν με το αδίκημα της απιστίας– παραπέμπονται με το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Δεν παρέδωσαν αμέσως τα κεφάλαια από την πώληση των ακινήτων, ζημιώνοντας έτσι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Το αδίκημα της απιστίας βάρυνε τα έξι μέλη του Σ.Ε., που δεν καλύπτονταν με νομοθετική προστασία. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η συναλλαγή των 28 ακινήτων ζημίωσε το Δημόσιο με το ποσό που ξεπερνά τα 575 εκατ. ευρώ και μπορεί να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία μέχρι πριν από λίγες ώρες ασκούσε στην υπόθεση ακόμη παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μόνον μετά τις παραινέσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, μόλις χθες απέστειλε επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να παραιτηθεί από την υπόθεση ως πολιτική αγωγή. Νομικές πηγές, ωστόσο, σημείωναν ότι ακόμη και αν υπήρξε αυτή η επιστολή, μέχρι να ασκηθεί η αίτηση παραιτήσεως χρειάζεται χρόνος. Ως συνέπεια, οι προθέσεις της κυβέρνησης μέχρι πριν από λίγες ημέρες έδειχναν προς την κατεύθυνση που κινήθηκε τις τελευταίες μέρες η Δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο Εφετών, στο βούλευμά του, υιοθετεί πλήρως την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών και αγνοεί εντελώς το υπόμνημα της υπερασπιστικής πλευράς. Η τελευταία επικαλείται διάταξη νόμου που εναρμονίζει τις ευθύνες των μελών του Σ.Ε. με εκείνες των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και σημειώνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για υπόθεση στην οποία έχει προηγουμένως αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημειώνεται ότι η σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων, όπως και κάθε άλλη μεγάλη διάθεση περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 500.000 ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ, φέρει απαραιτήτως την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ωστόσο, η νομική κάλυψη που προσφέρθηκε νομοθετικά στα μέλη του Σ.Ε. ήταν μεταγενέστερη της απόφασης πώλησης των 28 ακινήτων. Καίτοι στη δικονομία οι κατηγορούμενοι εξετάζονται με τις ευνοϊκότερες για τους ίδιους διατάξεις, αυτό δεν ίσχυσε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ετσι, τώρα, οι κατηγορούμενοι έχουν δύο προοπτικές: είτε να οδηγήσουν την υπόθεση στη δικαστική αίθουσα είτε να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος στον Άρειο Πάγο.
Αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Πάντως, πηγές κοντά στην υπόθεση ανέφεραν χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έντονα δυσαρεστημένες από την εξέλιξη αυτή, καθώς μεταξύ των κατηγορουμένων στο Σ.Ε. είναι εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι το Σ.Ε. ασκεί μόνον συμβουλευτικά καθήκοντα και όχι εκτελεστικά.
pentapostagma.gr

Δάκτυλος Σόιμπλε και ξαφνική εμπλοκή με τη δόση: Απειλούν με βέτο Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία αν η Αθήνα δεν δώσει ασυλία στους 3 του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται.

Μπορεί στην κυβέρνηση να είναι διάχυτη η ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup, έστω κι αν ήταν η… δεύτερη καλύτερη λύση όπως είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αίφνης προέκυψε εμπλοκή από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Από την Ισπανία, την Ιταλία και η Σλοβακία!
Κι αν για τη Σλοβακία ίσως να το περίμενε κανείς, δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ισπανία και την Ιταλία, δυο χώρες που σε προηγούμενα Eurogroup είχαν στηρίξει την Ελλάδα. Αλλά τώρα μπαίνει ένας άλλος παράγοντας στη μέση και οι τρεις χώρες απειλούν να μπλοκάρουν τη δόση των 8,5 δισ. προς την Ελλάδα!
Το αποκάλυψε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του την Παρασκευή (16.06.2017) σύμφωνα με το Reuters. Ο Ισπανός είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.
«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.