Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Νέα Γενεύη υπό προϋποθέσεις .

Έτοιμος να πάει σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέτοντας την ίδια ώρα μια πολύ ξεκάθαρη προϋπόθεση. Να υπάρξει Νέα Γενεύη υπό προϋποθέσειςσωστή προετοιμασία και κυρίως να είναι έτοιμη η Τουρκία να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε γύρω στις τέσσερις ώρες αλλά, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν προέκυψε κάποια σημαντική εξέλιξη. Στην επόμενη συνάντηση, την ερχόμενη Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε επανεκτίμηση της όλης κατάστασης στο Κυπριακό.

Ενδεικτική του πού βρίσκονται τα πράγματα στο Κυπριακό ήταν η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα ήταν καλύτερο από τα αποτελέσματα». Γεγονός που παρά τη μακρά συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν κατέληξε οπουδήποτε. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως «οι διαπραγματευτές συνεχίσουν να ανιχνεύουν το πώς μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις». Αναφορά που δείχνει επίσης ότι τα πράγματα βρίσκονται σε ένα σημείο που δεν αφήνει πολλές ελπίδες για συμφωνία. Στις 17 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε μια εκτίμηση της όλης πορείας των συνομιλιών, θα δουν τις εκκρεμότητες και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.