Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα για το αεροδρόμιο.. Αρνητική και…αιχμηρή απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών!


apantisi sima1
Τέλος στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για διεξαγωγή της πτήσης από την Δανία στα Γιάννινα, βάζει το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο απάντησε αργά σήμερα, σε Δήμο και Περιφέρεια και στο αίτημά τους για την εξεύρεση λύσης με τα καύσιμα.

Την απάντηση υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας, και το στοιχείο που την χαρακτηρίζει είναι το έντονο ύφος.. Ουσιαστικά επιπλήττει τους τοπικούς φορείς που προχώρησαν στη συμφωνία με την ξένη εταιρία, γνωρίζοντας ότι υφίσταται ζήτημα με τα καύσιμα.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω πως συνάφθηκε η όποια συμφωνία χωρίς να έχει πρώτα εξασφαλιστεί η δυνατότητα ανεφοδιασμού του οποιουδήποτε αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Αδυνατώ να πιστέψω πως οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής δεν γνώριζαν, εφόσον συνεισέφεραν στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας πως από την 18/12/2015 η μισθώτρια εταιρία που ανεφοδίαζε με καύσιμα τα αεροσκάφη, ζήτησε να λυθεί η σύμβασή της με την ΥΠΑ για λόγους έλλειψης επιχειρησιακού ενδιαφέροντος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ο κ. Βούρδας, πέρα από το γεγονός ότι εγκαλεί τους τοπικούς φορείς για την συμφωνία με την Apollo, κάνει γνωστό πως όσες επαφές έγιναν με εταιρίες έτυχαν αρνητικής απάντησης.
Η Gissco γνωστοποίησε ότι δεν ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί ξανά στα Γιάννινα, γιατί δεν έχει κανένα όφελος. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κοινοπραξία είχε εγκατασταθεί το 2010 και έλυσε την σύμβαση όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, στις αρχές του 2016.
AERODRO KLEISTO
Αρνητική όμως ήταν η απάντηση και από τα ΕΛΠΕ καθώς γνωστοποίησαν πως δεν διαθέτουν έγκριση επίγειας εξυπηρέτησης για τον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων καθώς και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης μη μόνιμων, φορητών, δεξαμενών.
«Με αυτά τα δεδομένα και μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΥΠΑ και την ΕΚΟ, μπορούμε να προτείνουμε ως βέλτιστη λύση, για να μην χάσουν τα Ιωάννινα και η Ήπειρος τις συμφωνημένες πτήσεις, τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ακτίου, κάτι το οποίο είναι απόλυτα εφικτό», τονίζεται στην απάντηση και υπογραμμίζεται πως «στο μέλλον καλό θα ήταν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς να εξετάζουν με την δέουσα σοβαρότητα παρόμοια θέματα και να προετοιμάζονται πληρέστερα, εγκυρότερα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τις όποιες ενέργειες και συμφωνίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξαιρετικά αιχμηρή επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, απάντησαν από κοινού Περιφερειάρχης και Δήμαρχος εμμένοντας στην θέση τους ότι Υπουργείο και ΥΠΑ μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε ώστε να επαναλειτουργήσει το σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών στο αεροδρόμιο!
Δήμαρχος και Περιφερειάρχης χαρακτηρίζουν άστοχες και προσβλητικές για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τις υποδείξεις του Γενικού Γραμματέα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν λάθη, παραλείψεις ή ακόμη να επισημάνουν καθυστερήσεις και εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και επιβίωση της ακριτικής περιοχής της Ηπείρου.
Η απουσία καυσίμων, ουσιαστικά βάζει τέλος στις πτήσεις από την Δανία και φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να... πετάξει προς Ευρώπη.
Ολόκληρη η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Αθανάσιου Βούρδα
apantisi bourda1

apantisi bourda2
epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.