Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Κυπριακό: Ψάχνουν νέα χρυσή τομή.

Η αναζήτηση μιας χρυσής τομής η οποία θα διατηρεί ανοικτή την προοπτική μιας νέας Γενεύης θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών που θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Επιδίωξη όλων είναι να καταφέρουν να βρουν μια φόρμουλα η οποία να ανοίγει τον δρόμο για μια νέα Γενεύη. Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι δύο πλευρές Κυπριακό: Ψάχνουν νέα χρυσή τομήφαίνεται να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και με τις πιθανότητες σύγκλησης Διάσκεψης για την Κύπρο να δείχνουν απομακρυσμένες, εντούτοις δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Η λογική την οποία ακολουθούν όσοι κινούνται στο παρασκήνιο, είναι να ικανοποιείται τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που προτάσσει εδαφικό και ασφάλεια, όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί που θέλει να συζητηθούν πρώτα οι εσωτερικές πτυχές, πριν από εδαφικό-ασφάλεια. Το ενδεχόμενο μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης δεν αποκλείεται, αν και στο παρόν στάδιο δεν είναι δεδομένη.
Η Δευτέρα θεωρείται σημαντική, γιατί πέραν της ενημέρωσης που θα τύχει η πολιτική ηγεσία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται και η δημόσια τοποθέτησή του επί των εξελίξεων. Ο ΠτΔ τις προηγούμενες μέρες σημείωνε πως με την πρότασή του μπορεί να υπάρξει διέξοδος και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση, παραπέμποντας στα όσα θα πει τη Δευτέρα προκειμένου να εξηγήσει τη θέση του. Εκτιμάται πως από τις εξελίξεις της Δευτέρας θα διαφανεί και η πάρα πέρα πορεία. Πάντως, τα πολιτικά κόμματα στέκονται επιφυλακτικά και αρνητικά επί των κινήσεων Αναστασιάδη.
Στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε απορριπτικός επί της πρότασης Αναστασιάδη για συζήτηση εδαφικού και ασφάλειας. Αφού κατηγόρησε τον Ε/κ συνομιλητή του ότι δεν αντιλαμβάνεται πως όσα ζητά δεν θα γίνουν δεκτά από την τ/κ πλευρά, προχώρησε εκ νέου σε νέες απειλές για τα ενεργειακά.

Την Τρίτη θα βρίσκεται και πάλι στη Λευκωσία ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συνεχίζοντας το πήγαινε-έλα ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.