Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

ΚΔ και κολοσσοί δεν πτοούνται από τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εταιρείες-κολοσσοί που είναι οι εταίροι της με βάση τις συμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προχωρούν κανονικά με τους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, διαβεβαίωσε χθες τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. ΚΔ και κολοσσοί δεν πτοούνται από τις τουρκικές προκλήσεις

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή, για σκοπούς εχεμύθειας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Υπουργό για τα ενεργειακά θέματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τον προγραμματισμό σημαντικών ενεργειών, όπως οι σεισμογραφικές έρευνες και οι γεωτρήσεις των αμέσως επόμενων μηνών.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη, επίσης, σε ενημέρωση της επιτροπής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με θέματα υδρογονανθράκων και για τις προτεραιότητες που θέτει το αρμόδιο Υπουργείο. Συζητήθηκαν επίσης και οι προσπάθειες για κατάληξη στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση των βουλευτών, οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρούν παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ τόνισε πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είναι συνηθισμένες να εργάζονται διεθνώς, σε περιοχές έντασης. 
«Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μιας γεώτρησης δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, γίνονται μέσα από μεγάλες διαδικασίες και πολλά χρήματα, δεν αλλάζουν εύκολα», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προκαλεί, αλλά οι σχεδιασμοί δεν επηρεάζονται. «Συνεχίζουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε με έμφαση. 

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, η εταιρεία Total αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η ΕΝΙ γύρω στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.