Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Κρίσιμο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σήμερα – Τι συμβαίνει;

Στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας, στοχεύει η πολιτική που θα σχεδιαστεί σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλεί ο Νίκος Κοτζιάς.Κοτζιάς


Συγκαλείται σήμερα στις  12:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, κ.Νίκου Κοτζιά, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Για αυτό και στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα κάνει και τη σχετική εισήγηση.
Ένα θέμα  το οποίο σαφώς σχετίζεται με το Αιγαίο και την ΑΟΖ αλλά και την συμπεριφορά καθώς και τις αξιώσεις της Τουρκίας η οποία σταθερά σε κάθε προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας μας απαντά με προκλήσεις και απειλές.
Σε αυτή την σκακιέρα κρίσιμο είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες, τα ρίσκα που θέλει να πάρει και φυσικά οι συμμαχίες που έχει η χώρα στο εξωτερικό.
armynow.net 

Πού στοχεύει το ΥΠΕΞ

Οι στόχοι ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των ενεργειακών πόρων είναι μεταξύ άλλων:
Η μετατροπή της χώρας σε βασικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (διέλευση αγωγών φυσικού αερίου, δικτύων ηλεκτρισμού, σταθμοί LNG). Σε αυτό τον τομέα, καθοριστικής σημασίας είναι η ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Να δοθεί έμφαση στο τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ και στους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα με χρονικό ορίζοντα το 2030.
-Να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων (υδρογονάνθρακες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ).

Προσδοκόμενα αποτελέσματα


  • -Μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας.
  • -Οικονομική και εμπορική βιωσιμότητα των υποδομών και των αναπτυξιακών σχεδίων.
  • -Περαιτέρω αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.