Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Στήνουν στον τοίχο τον Άιντα.

Έντονα ενοχλημένες είναι η Λευκωσία και η Αθήνα από τη στάση του Ειδικού Σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν  Μπαρθ Άιντα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Νορβηγού διπλωμάτη, εκφράζοντας δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια του για τις ενέργειες και τη στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα.
  Στήνουν στον τοίχο τον Άιντα
Είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε τόσο ξεκάθαρα και επιθετικά για το ρόλο του Άιντα, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα για όσα διαβλέπει να προετοιμάζονται.

Ο Πρόεδρος φαίνεται να έχει ενοχληθεί από την πρωτοβουλία του κ. Άιντα και τις επαφές του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες. «Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γ.Γ., είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι , πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται «δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία άφησε αιχμές για το ρόλο του κ. Άιντα, ότι υιοθετεί θέσεις μόνο της μιας πλευράς. Διαμήνυσε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, επισημαίνοντας προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ  πώς εδώ και δύο μήνες οι συνομιλίες έχουν διακοπεί εξαιτίας μιας αναφοράς σε ιστορικό γεγονός, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο κ. Άιντα προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης. Απάντησε επίσης στις κατηγορίες για αλλαγή στάσης του λόγω εκλογών, με αιχμές κατά Άιντα, ότι βιάζεται εξαιτίας των νορβηγικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πυρά κατά του Άιντα εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για τις θέσεις του στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού. Υπέδειξε μάλιστα ότι προσπαθεί να εκλογικεύσει τα άστοχα, κατά την έκφραση του, αιτήματα της άλλης πλευράς, στους ηγέτες της Ε.Ε., ξεφεύγοντας από τις αρμοδιότητες του ρόλου του.
philenews.com

Ο Αναστασιάδης εγκαλεί τον Άιντε για τις προκλητικές δηλώσεις.

Πάγο στον Ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό βάζει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις προκλητικές δηλώσεις και τις απειλές  Άιντε

 Κύπρος, Κυπριακό, Αναστασιάδης
Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τόσο το καλύτερο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι ο κ. Άιντε θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας στο στάδιο Λευκοθέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του κ. Άιντε, είπε ότι «καταρχήν με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά.
Κατ’ επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία, αυτή ήταν μια συμφωνία, ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα.
Και ακούω συνεχώς να επισείεται αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί.
Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Άιντε, ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα.  Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το Κυπριακό. Και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μια απλή αναφορά – κακώς λέω αλλά απλή αναφορά – σε ιστορικό γεγονός.
Και ο κ. Άιντε προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός.
Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και με λυπεί ακόμα περισσότερο και η αποδοχή ή η δια ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών – οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Όμως δεν παραγνωρίζω στα χρονοδιαγράμματα και στη βιασύνη κάποιες άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα στη Νορβηγία».Ερωτηθείς αν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψη του έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς. Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο.
Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τι πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής. Βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε είναι την απογοήτευση στον Κυπριακό Ελληνισμό που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό».
armynow.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.