Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Με τόξα, δόρατα και βέλη θα υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη η Εθνική Φρουρά, αν δεν ξυπνήσει από το λήθαργο η Κυπριακή Πολιτεία...

Τραγική η κατάσταση στη Δύναμη και καμία αμυντική συμφωνία δεν έχει νόημα αν στο στράτευμα παραμένει διαλυμένο εις τα εξ ων συνετέθη

Picture
ΤΟΥ ΑΘΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ.
Η Τουρκία έχει ξεσαλώσει. Οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει και βρίσκονται στον αναπνευστήρα, παρά το γεγονός ότι είναι κλινικά νεκρές. Η απειλή και η πρόκληση δεν μπορεί να αφήσει κανένα πλέον αδιάφορο, ακόμα και τον πιο κακόπιστο. Η Κύπρος χρειάζεται να μεριμνήσει για την άμυνα της και για τη διασφάλιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Προφανώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης αναχώρησε για το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Είναι μάλιστα η δεύτερη επίσκεψη του κ. Φωκαΐδη στο Ισραήλ φέτος, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Picture
Άνευ ουσίας οι αμυντικές συμφωνίες
χωρίς παράλληλη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς

Καμία όμως συμμαχία, αμυντική ή άλλη, κανένας διακανονισμός και διμερής σχέση με γείτονα χώρα δε μπορεί εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί και να λάβει σάρκα και οστά, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δε διαθέτει στράτευμα ικανό να αποτελέσει την «αντιπαροχή» σε οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει αμυντικές συμφωνίες αν δεν διαθέτει Εθνική Φρουρά που να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εφαρμογή και στη διεκπεραίωση των αμυντικών αυτών συμφωνιών.

Και δυστυχώς, λάθη, παραλείψεις και λανθασμένες αποφάσεις δεκαετιών έχουν αποδυναμώσει την Εθνική Φρουρά και την έχουν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Αν αυτή την πραγματικότητα δεν αντιληφθεί η Κυπριακή πολιτεία, αν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δεν φροντίσει να διορθώσει, αν αυτό τον κατήφορο δεν σταματήσει, τότε καμία αμυντική συμφωνία δεν πρόκειται να αποδειχτεί ικανή να μας σώσει από την τουρκική επιβουλή.

Μπορεί λοιπόν φαινομενικά να υπογράφονται συμφωνίες και πρωτόκολλα, μπορεί να γίνονται δημόσιες δηλώσεις και οι κρατούντες να πανηγυρίζουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για την επιτυχία τους να συνομολογήσουν αμυντικές συμφωνίες, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Η Εθνική Φρουρά πρέπει άμεσα να ενισχυθεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να επιλυθούν, χθες. Μόνο έτσι η όποια αμυντική συμφωνία έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλη χώρα, θα έχει ουσία. Αλλιώς θα παραμείνει μια δημόσια δέσμευση που την ώρα της κρίσεως δε θα αποδώσει ακριβώς γιατί η Εθνική Φρουρά δε θα μπορέσει να φέρει εις πέρας με επιτυχία της αποστολή της και το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί με βάση τα συμφωνηθέντα.

Είναι έτοιμη η πολιτεία να βάλει τον δάχτυλον επί των τύπων των ήλων; Είναι έτοιμη να κάνει πράξεις τα όσα διακηρύττει; Ή θα κληθούμε να υπερασπιστούμε τα πάτρια εδάφη με τόξα, δόρατα και βέλη;

Η επίσκεψη Φωκαΐδη στο Ισραήλ
Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης θα έχει την ευκαιρία να ανασκοπήσει με τον ομόλογο του Avigdor Liberman την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκονται επίσης θέματα που άπτονται της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας καθώς και το ζήτημα των κυβερνοαπειλών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φωκαΐδης πραγματοποίησε πρόσφατα επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα επισκέπτεται την Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας και τον Βασιλιά Αμπτάλα.

Κατά τις επαφές με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν υπογραφεί για πρώτη φορά συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας ενώ επιχειρείται η διαρκής εμβάθυνση των σχέσεων, κατά τρόπο να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνεργασιών προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Τμήμα Ειδήσεων ΜΑΧΗdefence.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.