Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Ιορδανία-Ιράκ: Κάτι επικίνδυνο φαίνεται στα σύνορα…


Κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα η φημολογία, ότι «κάτι ψήνεται» στα σύνορα Ιορδανίας και Ιράκ, το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του συριακού εμφυλίου, χωρίς να είναι απολύτως εφικτό να εκτιμηθεί εάν θα συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης ή θα οδηγήσει σε επικίνδυνη νέα κλιμάκωση…

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά από πηγές οι οποίες στο παρελθόν έδωσαν ειδήσεις, καθώς παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της κατάστασης στο έδαφος, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αναπτύσσουν δράση στο εσωτερικό των συνόρων της Συρίας.
Η διείσδυση έχει γίνει 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Παλμύρας, στην περιοχή Χουμαϊμίγια, βαθιά μέσα στη συριακή έρημο, σε μια περιοχή όπου δρουν συγκεκριμένες ομάδες μαχητών, ως πολιτοφυλακές. Μελετώντας τον χάρτη, δείχνει να πρόκειται για προσπάθεια αποκοπής της προέλασης του συριακού στρατού, με την αποκοπή του δρόμου από την Ντέιρ Εζ Ζορ προς την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.
Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός στέλνει εκατοντάδες τανκς και χιλιάδες στρατού στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ, με αποτέλεσμα η μετωπική αντιπαράθεση είτε να εγείρει σοβαρό ενδεχόμενο ενός νέου μετώπου που θα εμπλέξει πολύ περισσότερους στη σύγκρουση, είτε η προοπτική αυτή να οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση πάντως, για μια ακόμη φορά, δείχνει πολύ επικίνδυνη.

Όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο που δημοσίευσε το «DP», βασικός στόχος της τριμερούς Μόσχας-Άγκυρας-Τεχεράνης, ήταν να προλάβουν τους Αμερικανούς από το νότο, που προσπαθούν για χάρη του Ισραήλ να αποκόψουν το «σιιτικό τόξο» από Τεχεράνη σε Δαμασκό και Βηρυτό, καθώς προελαύνει ο στρατός του Άσαντ, στο μέτωπο από την Πλαμύρα προς τα ανατολικά. 
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.