Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Δυτική Ελλάδα: Aπεργία στο εμπόριο σήμερα για την Κυριακάτικη λειτουργία - Δύο κινητοποιήσεις στην Πάτρα.Συγκεντρώσεις ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στη Θεσσαλονίκη .

Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου προβλέπεται στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου για τις περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων που έφερε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη λειτουργία καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές 30 τουλάχιστον Κυριακές το χρόνο, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι κατέρχονται σήμερα σε απεργία και κινητοποιήσεις, τόσο στην Πάτρα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.φωτο eurokinissi
Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας όσο και ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας έχουν συστήσει στα μέλη τους να κλείσουν τα καταστήματά τους. Όπως επεσήμανε στο thebest.gr o Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, οι 60 Εμπορικοί Σύλλογοι της Ομοσπονδίας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα (Καλαμάτα, Σπάρτη, Κυπαρισσία, Αρκαδία Αργοστόλι, Τρίπολη κλπ.)
Στην Πάτρα θα γίνουν κινητοποιήσεις. Η μία αφορά τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου. Το παρών θα δώσει και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.
Κινητοποίηση ωστόσο θα κάνει και ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρα. Το ραντεβού δίνεται στις 11 στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
"Ο εμπορικός κόσμος μένει σταθερός στη θέση  για λειτουργία των καταστημάτων τις 3 θεσμοθετημένες Κυριακές ετησίως (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων) και συνταγματική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας για τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου. Η εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ούτε στη μείωση τιμών για τους καταναλωτές. Η Κυριακή είναι μέρα αναντικατάστατη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού και κοινωνικού θεσμού.
Στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας για πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου.
Άμεσα θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό της χώρας και στα πολιτικά κόμματα σχετική επιστολή προκειμένου να έχουμε την ξεκάθαρη θέση τους για το θέμα και χαρακτηρίζουμε εντελώς άστοχες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου.  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΛΥΠΑΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
Δίπλα μας στον αγώνα θα είναι και η Εκκλησία που έχει δημόσια εκφράσει τη θέση της.
Καλούμε τις Ενώσεις των Καταναλωτών σε συμπαράσταση.
Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους, τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, την Κυριακή 7 Μαΐου να μην καταναλώσουν ούτε 1 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις που τυχόν είναι ανοικτές.
Την Κυριακή 7 Μαΐου και ώρα  11.00
Συγκεντρωνόμαστε ΟΛΟΙ  στη διασταύρωση Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας και ερήμην των θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας μας.Χωρίς τη δική μας παρουσία, η αγορά θα είναι νεκρή, όπως άλλωστε  συμβαίνει κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα. Να μη γίνουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «οι γλάστρες» των πολυκαταστημάτων".
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
"Ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρο Πάτρας συντάσσεται με την ΕΣΕΕ και υποστηρίζει την απόφαση της για κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 07/05/2017.   Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, η αθέτηση υποσχέσεων που θα βοηθούσαν την επιχειρηματικότητα όπως η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, σε συνδυασμό με τα νέα σκληρά μέτρα  του τετάρτου μνημονίου, θα φέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περισσότερα λουκέτα, κατασχέσεις περιουσιών, φτώχια, ανέχεια και μεγαλύτερη ανεργία.
Ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρο Πάτρας, παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του για λειτουργία των καταστημάτων μόνο επτά Κυριακές το χρόνο, αλλά  σεβόμενος τις ανάγκες της επιχείρησης ενός έκαστου των μελλών μας, αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια, την απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων τους".
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
"Ο Δήμος Πατρέων στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο, που αγωνίζονται και διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας" , αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:
"Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 7 Μαΐου στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου".
ΤΟ ΠΑΜΕ
Μπροστά στην απεργία στον κλάδο του εμπορίου στις 7 Μάη, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής με βάση το κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου-Υπηρεσιών.
Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται οι παρακάτω απεργιακές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις:
1. Αθήνα: 10 πμ πλατεία Μοναστηράκι
2. Θεσσαλονίκη: 10.30 Τσιμισκή & Αριστοτέλους
3. Πειραιάς: Πλατεία Κοραή, 11:00πμ
4. Πειραιά: Εμπορικό Τρίγωνο οδού Πειραιώς, 11:00πμ
5. Γιάννενα: 11 πμ στη Βιβλιοθήκη
6. Λάρισα: 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο
7. Ρόδος: 10 πμ στην έδρα του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο
8. Καρδίτσα: 11:00πμ στην κεντρική πλατεία
9. Χαλκίδα: 11πμ στην πλατεία Αγοράς
10. Λαμία: 10πμ πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου
11. Πάτρα: 10  πμ στην πλατεία Γεωργίου
12. Αγρίνιο: 10πμ πεζοδρόμος  Παπαστράτου (public)
13. Ηράκλειο: 10 πμ Δικαστήρια
14. Χανιά: 10.30 πμ στον Κάτωλα
15. Καβάλα: 11πμ στον πεζόδρομο (ύψος Εθνικής τράπεζας)
16. Αλεξανδρούπολη: 11πμ μπροστά από το Δημαρχείο
17. Δράμα: 10.30πμ στην κεντρική πλατεία
18. Ξάνθη: 12μμ στην κεντρική πλατεία
19. Καλαμάτα: 11 πμ, συγκέντρωση και πικετοφορία στην πλατεία Αριστομένους
20. Χίος: 10.30πμ στην είσοδο της Απλωταριάς
21. Λευκάδα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
22. Βόλος: 10πμ  Ερμού με Ιωλκού
23. Κατερίνη: 10.30πμ, Ευκαρπίδης (discount markt)
24. Κέρκυρα: 10πμ πλατεία Γεωργάκη
25. Σέρρες: 10 πμ πλατεία Κρονιου
26. Άρτα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
27. Κομοτηνή: 11.30πμ εμπορικό κέντρο Cosmopolis
28. Τρίκαλα: 10πμ πεζόδρομος Ασκληπιού
29. Λαύριο: 10πμ στη Βιβλιοθήκη
30. Πρέβεζα: Κινητοποίηση-ενημέρωση (jumbo)
31. Λέσβος: 11πμ πλατεία Σαπφούς
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
"Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καταδικάζει και καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τον πλήρη Εργασιακό Μεσαίωνα που επιφέρει με τις αποφάσεις της στην αγορά εργασίας.
Με το άνοιγμα των 32 Κυριακών και με την υπερδιογκωμένη φορολογία μπαίνει οριστικά η ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τους εργαζόμενους τους εξαθλιώνει παντελώς καταπατώντας ανερυθρίαστα όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επικυρώσει την Κυριακάτικη Αργία και πρόκειται για «Συνταγματική Εκτροπή» με την ισχύ του μέτρου σε Τουριστικές περιοχές.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι το μέτρο να ισχύσει για όλα τα καταστήματα απορρυθμίζοντας πλήρως την αγορά εργασίας, τους μικρομεσαίους, όπως είπαμε επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους απορρυθμίζοντας τη ζωή τους, την προσωπική και οικογενειακή.
Πρόκειται για μία εμμονή της Κυβέρνησης να χτυπά τα χαμηλά στρώματα και να ενισχύει το κεφάλαιο (πολυεθνικές).
Οι εργαζόμενοι Εμποροϋπάλληλοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι δεν πληρώνονται τις Κυριακές με την πρόσθετη αμοιβή του 75%, ούτε σύμφωνα με τα 10ωρα που δουλεύουν. Αμείβονται για 4 ώρες και χωρίς ρεπό.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμπαρατάσσεται στο πλευρό των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στηρίζοντας ακράδαντα το Δίκαιο Αγώνα τους.

Καλούμε όλους τους Καταναλωτές, τους Εμποροϋπαλλήλους, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους όλο τον Εμπορικό Κόσμο ως μία γροθιά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε ένα Αγωνιστικό παρόν την Κυριακή 7 Μάη στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, μη επιτρέποντας την Απελευθέρωση της λειτουργίας των Καταστημάτων τις Κυριακές, Υπερασπιζόμενοι την Κυριακάτικη Αργία".
thebest.gr
ΤΩΡΑ: Συγκεντρώσεις ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στη Θεσσαλονίκη
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αυτή την ώρα  ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Μέλη του Συντονιστικού δράσεων ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας. Την ίδια ώρα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Πιθανόν να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.