Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Διαπραγματεύσεις: Η Άγκυρα θα λύσει τον γρίφο.

Άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τους δύο ηγέτες οι οποίες στόχευαν στον να ανοίξουν το δρόμο για συνομιλίες στη Γενεύη. Είναι εμφανές ότι μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί οι οποίες δεν έδωσαν αποτέλεσμα θα πρέπει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα να μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις αφού πλέον από την τουρκική κυβέρνηση εξαρτάται το μέλλον των διαπραγματεύσεων.Διαπραγματεύσεις: Η Άγκυρα θα λύσει τον γρίφο

Μέχρι στιγμής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιλέγει να κινείται μέσω του Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Άιντα. Οι έμμεσες παρεμβάσεις της Άγκυρας μέχρι στιγμής κρίνονται αντιπαραγωγικές.
Χθες στη διάρκεια της συνάντησής του στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα προς τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να στραφεί προς την Άγκυρα όπου εκεί βρίσκεται στο κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για σύγκλιση Διάσκεψης στη Γενεύη.

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως είναι εμφανές σε όλους ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτός που μπορεί να το συζητήσει είναι η Τουρκία και εάν η Άγκυρα δεχθεί να καθίσει σε μια νέα Διάσκεψη τότε μπορεί να μεταβούν στη Γενεύη.
Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα ως έχουν με τον κ. Άιντα να κινείται μεταξύ Προεδρικού και κατεχομένων χωρίς αποτέλεσμα. Χθες στις δηλώσεις του ο κ. Άιντα σημείωσε πως το μόνο θέμα που δεν έχει ακόμα συζητηθεί σε έκταση κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ήταν αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν έχει καταφέρει οποιαδήποτε πρόοδος καθώς τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένουν στις αρχικές τους θέσεις. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με στόχο μια συμφωνία. Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε ανακοίνωση για νέο κύκλο επαφών σήμερα Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.