Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Ο ΠτΔ ζητά πρώτα συμφωνία σε εδαφικό, μετά ασφάλεια-εγγυήσεις.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι αρνητικοί σε μια νέα Γενεύη, αλλά θέτουν διαφορετικούς όρους προκειμένου να δεχθούν την πραγματοποίησή της. Ο Ο ΠτΔ ζητά πρώτα συμφωνία σε εδαφικό, μετά ασφάλεια-εγγυήσειςΠρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να πάει στη Γενεύη εάν και η τουρκική πλευρά συμφωνήσει: Πρώτον, στη Γενεύη να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό (με χάρτες) και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Δεύτερον, μετά τη συμφωνία στο εδαφικό να προχωρήσουν με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


Σύμφωνα με τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, τα άλλα θέματα -τα οποία ως γνωστόν προτάσσει η τουρκική πλευρά- και κυρίως της εκ περιτροπής προεδρίας και των τεσσάρων ελευθεριών να τα συζητήσουν ευθύς μετά τη συμφωνία σε εδαφικό και ασφάλεια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε γύρω στις πέντε ώρες, σημείωσε πως η πρόταση που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού».
Απέρριψε και δημοσίως τα όσα πρότεινε ο Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να πάνε σε Γενεύη και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα Κυπριακού.
Στις δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί κατέγραψε τις τρεις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς: Πρώτο, ζήτησε να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, δεύτερο, να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό τη μορφή πακέτου και τρίτο, να αναβληθούν οι γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να συζητηθούν όλα τα θέματα μαζί, προκειμένου να μπορεί να δώσει σε ήσσονος ζητήματα και να ζητήσει στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες, στοχεύοντας σε μια συμφωνία, η οποία πρωτίστως θα διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία και δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδο. Ο Μ. Ακιντζί είπε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία (στη βάση της δικής του πρότασης) τότε θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να πουν ποιος φέρει την ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.