Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Τελική ευθεία για τα αεροπλανοφόρα νέας γενιάς του USN.

Το νέας γενιάς αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού «Gerald R. Ford», αναμένεται να σαλπάρει εντός της εβδομάδας (προγραμματιζόταν για αύριο Τρίτη αλλά χάλασε τα σχέδια ο καιρός), για την έναρξη του πρώτου γύρου των θαλασσίων δοκιμών, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Κλάδου.
Με βάση αυτή την εξέλιξη και με την προϋπόθεση ότι οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν ομαλά, το αστρονομικού κόστους – 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχει φτάσει η «ταρίφα» – αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το αμερικανικό Ναυτικό (USN) στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαΐου.
Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν με το πρόγραμμα του νέου αεροπλανοφόρου, ήταν οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει, οι οποίες πρέπει προ της παράδοσης να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν απόλυτα στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος, για να εξασφαλίζεται το πλεονέκτημα που ήταν το κίνητρο πίσω από την απόφαση ναυπήγησης νέας γενιάς αεροπλανοφόρου.

Ένα από τα κομβικά συστήματα που θα λειτουργεί με νέα τεχνολογία – τη στιγμή που άλλοι δεν έχουν επιλύσει προβλήματα ούτε με την υφιστάμενη εδώ και δεκαετίες – είναι οι ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες και ο εξοπλισμός αγκίστρωσης για ταχεία ανάσχεση των αεροσκαφών κατά τη διαδικασία της προσνήωσης που θα λειτουργεί με τη βοήθεια υδατοστροβίλου.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Ναυτικού ναυπηγούνται αποκλειστικά στα ναυπηγεία Newport News Shipbuilding, που αποτελούν οργανικό τμήμα της Huntington Ingalls Industries.
Η σταδιακή αντιμετώπιση των «παιδικών ασθενειών» του νέας γενιάς αεροπλανοφόρου, αποτυπώνεται και στην έναρξη μείωσης της τιμής και των εργατοωρών που απαιτούνται, καθώς το δεύτερο αεροπλανοφόρο του τύπου, το «Kennedy», θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο (συνολικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και 18% λιγότερες εργατοώρες που αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση εννιά εκατομμυρίων εργατοωρών!

Παρεμπιπτόντως, η ναυπήγηση του «Kennedy» βρίσκεται στο 27% και αναμένεται να αγγίξει το 50% τον Ιούνιο. Προορίζεται για την αντικατάσταση του USS Nimitz, το οποίο αναμένεται να αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία το 2025. Το 2018 αναμένεται η ανάθεση του συμβολαίου για τη ναυπήγηση του νέου «Enterprise», αν και οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. 
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.