Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Η απόφαση-αστραπή του Τραμπ για χτύπημα εξέπληξε ακόμα και το επιτελείο του.

Το παρασκήνιο της απόφασης 

Ως ένα μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς τον κόσμο, για να δείξει ότι εξαντλήθηκε η υπομονή του για τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τον Άσαντ στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της συριακής βάσης. Μιλώντας στους Νew York Times, οι αξιωματούχοι εστιάζουν όχι μόνο στο μήνυμα αποτροπής για την πιθανή χρήση χημικών όπλων προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην αποφασιστικότητα ανάληψης δράσης που επιδεικνύει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η απόφαση-αστραπή του Τραμπ για χτύπημα εξέπληξε ακόμα και το επιτελείο του
«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες όταν κληθεί να το πράξει» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε την απόφαση για την επίθεση μετά τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης με χημικά όπλα, ώστε οι ΗΠΑ «να μην παραμένουν πλέον απαθείς έναντι των εξελίξεων στη Συρία. Όσο καθυστερούμε ν' αντιδράσουμε στη χρήση τέτοιων όπλων, τόσο αρχίζουμε να νομιμοποιούμε τη χρήση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κάνοντας υπαινιγμό για την απόφαση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην προχωρήσει σε βομβαρδισμούς το 2013.

Δεν ενημερώθηκε ο Πούτιν

Σύμφωνα με την άποψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αξιωματούχοι των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ «είχαν πειστεί σε μεγάλο βαθμό» ότι η κυβέρνηση της Συρίας, βρισκόταν πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα, αλλά και για το γεγονός ότι τα όπλα αυτά βρίσκονταν στη βάση που έγινε στόχος του αμερικανικού πυραυλικού πλήγματος. Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την επερχόμενη πυραυλική επίθεση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δεν μίλησε μαζί του και μετά την επίθεση.

Οπως αναφέρει το CNN ο Τραμπ επιτέθηκε στον Άσαντ θέλοντας να δείξει στον Πούτιν ότι θα πρέπει άμεσα να τον "ξηλώσει". Αρχικά, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το έγκλημα με τα χημικά στην Συρία, αποφεύγοντας επιμελώς να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό. Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο αντιπρόεδρος του Πενς, άφησαν να εννοηθεί ότι όλα είναι πλέον ανοικτά σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία.  Κι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με το αυτό που έκανε ο Άσαντ, ξεπέρασε πολλές "κόκκινες γραμμές", τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο Τραμπ βομβάρδισε τον Άσαντ για να στείλει μήνυμα στον Πούτιν... Δεν είναι τυχαίο ότι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είπε ότι όλα είναι πλέον στο τραπέζι για τη Συρία. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο "Fox News" , ο Πενς κάλεσε τη Μόσχα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2013 για την κατάργηση των χημικών όπλων στη Συρία. Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", o πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε απλά τον σιχυρό άνδρα της Ρωσίας, σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Έτσι εξηγείται και η ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι ήταν «στοχευμένες επιθέσεις» κι ότι δεν σημαίνει κατ' ανάγκη την έναρξη μιας στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ στη Συρία. Εξάλλου, προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι να κηρύξει τον πόλεμο στη Συρία, όπως υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" αλλά να εξουδετερώσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες. 


Η «συνάντηση της απόφασης»

Η απόφαση για το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας ελήφθη γρήγορα και σε τέτοιο βαθμό που όσοι παρακολουθούν τις ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ αισθάνθηκαν έκπληξη. Μετά την ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση με τα χημικά όπλα, τόσο αυτές, όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες συμμάχων των ΗΠΑ εργάστηκαν με ταχύτητα προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή των χημικών όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον Τραμπ για τη διαθεσιμότητα τριών αμυντικών επιλογών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τους “βομβάρδισε” με ερωτήσεις, ενώ τους κατηύθυνε στην υιοθέτηση δύο από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές.

Χθες, μετά το ταξίδι του στη Φλόριντα για το δείπνο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με τους συμβούλους του αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν όσοι βρίσκονται μαζί του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και άλλοι μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως “συνάντηση της απόφασης,” ενώ είχε “σημαντική χρονική διάρκεια.” Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έγκριση του, για την υλοποίηση του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος, πριν από το δείπνο του με τον πρόεδρο Σι.

“Χειρουργικά” πυραυλικά πλήγματα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ τόνισε ότι: “ήταν σημαντικό για τις συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος,” να αξιολογηθεί το ρίσκο ανάληψης δράσης “έναντι μιας ενδεχόμενης επανάληψης αποτρόπαιων επιθέσεων με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών.”

Από την πλευρά του, στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ για την πυραυλική επίθεση, ήταν μεταξύ των τελευταίων διαθέσιμων επιλογών ανάληψης στρατιωτικής επιθετικής δράσης που του είχε παρουσιάσει ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η πυραυλική επιδρομή επιλέχθηκε προκειμένου να στείλει ένα ουσιαστικό μήνυμα στον πρόεδρο Άσαντ αναφορικά με την πραγματική πλέον πρόθεση στην ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Συρίας συνεχίσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Ήταν η πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος διέταξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.

Στο επίπεδο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του πυραυλικού πλήγματος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μακμάστερ δήλωσε ότι δε θα εξαλείψει την ικανότητα διεξαγωγής επιθέσεων με χημικά όπλα από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα την υποβαθμίσουν. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η στοχοποίηση του αμερικανικού πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί άμεσο πλήγμα κατά της εγκατάστασης της αεροπορικής βάσης, όπου εκτιμάται ότι είχαν αποθηκευτεί ποσότητες αερίου Σαρίν. Σύμφωνα με την άποψη του Μακμάστερ, ο σχεδιασμός της επιχείρησης έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε ν' αποφευχθούν ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες μεταξύ πολιτών άλλων χωρών και κυρίως Ρώσων, που ενδεχόμενα να βρίσκονταν στη βάση την ώρα που εκδηλώνονταν η πυραυλική επίθεση.

Η πιο σημαντική εντολή

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πιο σημαντική εντολή ανάληψης στρατιωτικής δράσης που έδωσε ο Τραμπ, καθώς οι αποφάσεις για την υλοποίηση προηγούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, είχαν ληφθεί κατόπιν εξουσιοδότησης από τους αρμόδιους επιτελείς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η πυραυλική επίθεση είχε ως σκοπό την αποστολή ενός αμυντικά πρακτικού μηνύματος αποφασιστικότητας προς τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά και άλλες χώρες του διεθνούς συστήματος, για την αποφασιστικότητα του νέου αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αντιδρά άμεσα στις προκλήσεις.

Την υποστήριξη του στο πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Ο Τίλερσον στη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τίλερσον αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα την Τρίτη. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι η πυραυλική επίθεση τοποθετεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ σε μια θέση ισχύος έναντι των Ρώσων, προκειμένου να τους πείσει να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η κυβέρνηση Άσαντ να μην πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά και να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Δραματική μεταστροφή του Τραμπ


Πρόκειται για μία δραματική μεταστροφή της στάσης του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα τηρούσε απαθή στάση για το ενδεχόμενο ανάληψης ενός πιο ουσιαστικού ρόλου από τις ΗΠΑ στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Πριν ακόμη αναδειχτεί σε προεδρικό υποψήφιο, ο Τραμπ είχε συνταχθεί με την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής πλήγματος κατά της Συρίας, αυτού που πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα ο ίδιος. Η στάση του Τραμπ φαίνεται να άλλαξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης και καθώς ο ίδιος αντιδρούσε στις ειδήσεις, αλλά και στις φωτογραφίες από την επίθεση με τα χημικά που έγινε στη Συρία.

Σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 24 ωρών, η αντιμετώπιση της κατάστασης μεταβιβάστηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου οι επιτελείς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων άρχισαν επιχειρησιακά να διαμορφώνουν τις επιλογές που είχε στη διάθεσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, με την τελική επιλογή του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος από τις μονάδες του αμερικανικού στόλου που έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Η αεροπορική βάση αλ Σαριάτ, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επίθεση με χημικά κατά της Ιντλίμπ


Χάρτης του CNN με το σημείο της βάσηςΠηγές: The New York Times, CNN, Le Figaro, Le Monde.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.