Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Ο καταναλωτής θα πληρώσει τις ζημιές…

Ασύμφορες οι χρεώσεις στο λιμάνι, ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλίου.
Σοβαρότατες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον τρόπο που λειτουργεί το λιμάνι Λεμεσού υπό το νέο καθεστώς μετά την ιδιωτικοποίησή του, τονίζουν στη «Χ» παράγοντες και εμπλεκόμενοι με τις εργασίες στο λιμάνι.

Οπως ανέφεραν συνδικαλιστές και άλλοι παράγοντες, οι ζημιές που τώρα καταγράφονται και θα συνεχίσουν να καταγράφονται, θα μετακυλιστούν στους ώμους των καταναλωτών. Σημείωσαν παράλληλα ότι οι επιπτώσεις θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές εφόσον οι τιμές χρέωσης των υπηρεσιών που παρέχονται από τους ιδιώτες είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που χρέωνε η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ). Ασύμφορες οι μεταφορές Ο νέος τρόπος λειτουργίας του λιμανιού στον τομέα των φορτοεκφορτώσεων είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα των επιπτώσεων. Οπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού λειτουργεί τη μία από τις έξι γερανογέφυρες που του παρέδωσε η ΑΛΚ.
Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ή οι εταιρείες φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στο λιμάνι υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά. Οι τιμές που αυτοί χρεώνουν τους πελάτες τους βασίζονται στα προηγούμενα δεδομένα, που με τη σημερινή διαδικασία είναι ασύμφορα, αφού, ενώ προηγουμένως ένα φορτηγό χρειαζόταν δύο ώρες για να εξυπηρετηθεί, τώρα χρειάζεται περίπου επτά ώρες.
Συνεπώς, τονίστηκε, αναγκαστικά θα αλλάξουν οι χρεώσεις προς τα πάνω. Ζημιώνουν οι έμποροι Τις αυξήσεις αυτές θα κληθούν να τις πληρώσουν οι έμποροι, οι οποίοι περιμένουν να παραλάβουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει και με τη σειρά τους θα προσθέσουν αναλογικά τις αυξήσεις τους πάνω στα προϊόντα τα οποία θα αγοράσει ο καταναλωτής.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις εγκυμονούν και κινδύνους για τα ευπαθή προϊόντα αλλά και για τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Οπως μας αναφέρθηκε, από τη στιγμή που πλοία αναγκάζονται να μεταβούν σε λιμάνια γειτονικών χωρών και να επιστρέψουν αργότερα στη Λεμεσό για να ξεφορτώσουν, ενδέχεται να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν κάποια από αυτά τα προϊόντα. Ολες αυτές οι ζημιές θα ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Παραμένουν οι ψηλές τιμές χρέωσης
Στο ερώτημα αν προβλέπεται να βελτιωθεί η κατάσταση και πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό, η απάντηση των εμπλεκομένων ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι κι αν ακόμα μειωθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης των πλοίων και μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, το πρόβλημα παραμένει στην ουσία του, αφού ο ιδιώτης επενδυτής έχει επιβάλει ψηλά τέλη εξυπηρέτησης και δεν πρόκειται να τα διαφοροποιήσει ουσιαστικά και ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση θα είναι πλέον ασύμφορη. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι αντί να εφαρμοστεί καλύτερη στρατηγική για να υπάρχει κέρδος χρόνου και χρήματος, ο επενδυτής επιδιώκει μεγαλύτερα κέρδη με λιγότερη δουλειά.
Δημιουργία μονοπωλίου
Οι συνομιλητές μας υπογράμμισαν ότι η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι έχει δική της εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, την οποία εξυπηρετεί με χαμηλότερες τιμές, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό ενδέχεται, επεσήμαναν, να οδηγήσει σε συνθήκες μονοπωλίου, όπως συμβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης οι συνομιλητές μας εξέφρασαν ανησυχίες ως προς τους όρους ενοικίασης του λιμανιού, αφού, όπως μας είπαν, κανένας πλην του Υπουργείου γνωρίζει τους ακριβείς όρους.
http://dialogos.com.cy/blog/o-katanalotis-tha-plirosi-tis-zimies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.