Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Νέα τουρκική εισβολή στην Συρία: Στρατεύματα της Αγκυρας κατευθύνονται προς την Ράκκα.

του Πέτρου Αναστασίου.
H συριακή πόλη αλ Μπαμπ έπεσε τελικά (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της και το διοικητικό της κέντρο) στα χέρια του τουρκικού Στρατού. Κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα οι Τούρκοι, δηλαδή αδιαφορώντας για τις βαριές απώλειες, χάρη στους μεγάλους αριθμούς προσωπικού και μέσων που διαθέτουν, αυτή την στιγμή ουσιαστικά ελέγχουν την αλ Μπαμπ, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού:
 Οπως αναφέρουν πληροφορίες της ελληνικής Διακλαδικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, μεταφέρθηκαν επιπλέον άρματα μάχης Leopard-2A4 από την ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina στα τουρκοϊρακινά σύνορα σε μια δύναμη που ετοιμάζεται να κάνει την μεγάλη κίνηση: Να κτυπήσει την πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους την Ράκκα και να κυριαρχήσει στην βόρεια Συρία.
 
Περίπου 100 άρματα μάχης LEO2A4 και Μ60ΤΤS/T μαζί με 200 ΤΟΜΑ AIFV, 50 αυτοκινούμενα πυροβολα Firtina και 5.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν προς την Ράκκα.
 
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν προανήγγειλε την εκστρατεία κατά της Ράκκα: "Ο τελικός στόχος μας είναι όχι απλώς η ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, αλλά η εκκαθάριση της περιοχής των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ράκκα, από τους τζιχαντιστές σε μια συνολική περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων" είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για περιοδεία στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ξεχνώντας μάλλον ηθελημέρα ότι η Ράκκα βρίσκεται αρκετά μακρύτερα από τα σύνορα. Και ότι αντικειμενικός του στόχος είναι ο έλεγχος και η στρατιωτική κατοχή της περιοχής μεταξύ Ιράκ και Συρίας.
 
Η τουρκική δύναμη αριθμεί τρεις μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και θα έχει την υποστήριξη από την τουρκική Αεροπορία.
 
Ηδη μια πρώτη Μηχανοκίνητη δύναμη με 20 άρματα μάχης και 10 ΤΟΜΑ, μαζί με 500 καταδρομείς προσεγγίζουν την περιοχή.
 
Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι συζήτησε ξανά το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες συμφώνησαν στην επιχείρηση.
 
Σήμερα τουρκικά Τούρκοι στρατιώτες και οι Τουρκομάνοι αντάρτες κατέλαβαν το κέντρο της αλ Μπαμπ στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 200 άνδρες του ISIS.
 
Χθες η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε ανηλεώς του ισλαμιστές στην αλ Μπαμπ, ανοίγοντας τον δρόμο στα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και στα στρατεύματα της Συρίας που έχουν φτάσει στα προάστια της πόλης.
 
Πλέον έχει αποκοπεί η οδική αρτηρία προς την Ράκκα μέσω της οποίας εφοδιάζονταν οι ισλαμιστές στην αλ-Μπαμπ. 
 

“Ο στόχος είναι να εκκαθαρίσουμε μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων”
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.