Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Αργός θάνατος…Αποκαρδιωτική η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος
Της Μαρίας Φράγκου
Εντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για αποδόμηση όλων των θεσμικών οργάνων που έχουν σχέση με τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και την απογύμνωση των αγροτών από φορείς και οργανισμούς πάνω στους οποίους στηρίχτηκαν διαχρονικά και επιβίωσαν, εκφράζουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Οι χιλιάδες των γεωργών και κτηνοτρόφων του τόπου μας αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν επιτείνει μόνο η οικονομική κρίση, αλλά κτυπά αλύπητα και η αδιαφορία των αρμοδίων, στην προκειμένη περίπτωση η απουσία κρατικής αρωγής και στήριξης.
Οι αγροτικές οργανώσεις, EKA, ΠΕΚ, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός, με υπόμνημά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υποδεικνύουν πως μετά το κλείσιμο του ΣΕΚΕΠ, του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων και του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, η κυβέρνηση οδηγεί σε διάλυση και τους υπόλοιπους οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης.
Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν εκτεθειμένους στο έλεος της ιδιωτικής εκμετάλλευσης γεωργούς, κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους πατατοπαραγωγούς, καταγγέλλουν οι αγροτικές οργανώσεις, καταλογίζοντας ακόμα στην κυβέρνηση προσπάθεια αποξένωσης της μόνης κυπριακής τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία ίδρυσε ο αγροτικός κόσμος για να απαλλαγεί από την τοκογλυφία της εποχής εκείνης. Για όλα τούτα και για άλλα ακόμα ζητήματα, οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πανίκος Χάμπας- Γ.Γ. ΕΚΑ, Χρίστος Παπαπέτρου- Βοηθός Γ.Γ. ΠΕΚ, Τάκης Χριστοδούλου- πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης και Λάμπρος Αχιλλέως- γραμματέας του Ευρωαγροτικού, καταγράφουν στη «Χ» τις θέσεις τους και περιγράφουν την αποκαρδιωτική κατάσταση που βιώνει ο γεωργο – κτηνοτροφικός κόσμος.
«Η διάλυση της ΕΣΚ θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα αισχροκέρδειας, όπως γίνεται για παράδειγμα και με τα καύσιμα. Τα σιτηρά θα ακολουθήσουν ένα ανεξέλεγκτο ράλι προς τα πάνω στις τιμές και πολλές θέσεις εργασίες θα χαθούν στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η διάλυση του ΟΓΑ θα επιφέρει ανυπολόγιστο πλήγμα στον πρωτογενή και συνδεδεμένο δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Το Συμβούλιο Πατατών είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πατατών και τυχόν διάλυσή του θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην εμπορία της πατάτας και θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε εργαζόμενους και οικονομία», υπογραμμίζει η ΕΚΑ, δια του Π. Χάμπα.
Υπέρ του εκσυγχρονισμού του ΟΓΑ τάσσεται η ΠΕΚ, «με αλλαγές προς όφελος των παραγωγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου». Και όπως σημειώνει ο κ. Παπαπέτρου, «η γεωργική ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική γιατί σε τέτοια περίπτωση το όποιο ασφαλιστικό σχέδιο θα καταρρεύσει, αφού χάνεται η κοινωνικότητά του και αυτοί που θα επιθυμούν να ασφαλιστούν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν πολύ ψηλό ασφάλιστρο». Η Επιτροπή Σιτηρών έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην εμπορία σιτηρών στην κυπριακή αγορά, αφού, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει επάρκεια σιτηρών στον τόπο, σταθεροποίηση τιμών, ενώ αποτρέπει τη δημιουργία καρτέλ, προσθέτει η ΠΕΚ.
Για τη Νέα Αγροτική Κίνηση, ο ΟΓΑ κράτησε την κυπριακή γεωργία διαχρονικά και διασφάλιζε ένα ελάχιστο εισόδημα για τους πληθυσμούς της υπαίθρου σε συνθήκες ανομβρίας, ανέμων, χαλαζοπτώσεων και πλημμυρών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα και να επιβιώνουν. Διά του προέδρου του καταγγέλλει την κυβέρνηση πως θέλει να πουλήσει και τον οργανισμό αυτό στα χέρια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι κανένας ιδιώτης πρόκειται να ενδιαφερθεί, ή, αν το κάνει, τα ασφάλιστρα θα εκτοξευθούν στα ύψη. Ο κ. Χριστοδούλου, σκιαγραφώντας όλα όσα συμβαίνουν, καταγγέλλει πως το θέμα είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. «Μπορεί κάποιοι οργανισμοί να έχουν προβλήματα. Μπορούμε με συναίνεση να βρούμε λύσεις. Πολιτικές τύπου “πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από το αγροτικό κίνημα ούτε από τους αγρότες», σημειώνει.
Ο Ευρωαγροτικός ζητά από την κυβέρνηση την εκπόνηση σχεδίου για τη γεωργική ασφάλιση και διασφάλιση της έγκαιρης καταβολής αποζημιώσεων, αναδιάρθρωση της ΕΣΚ, ενώ για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών ο κ. Αχιλλέως τονίζει πως πρέπει να παραμείνει ως έχει, αφού είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και την ισόρροπη διαχείριση των εξαγωγών πατατών.
Από την τοκογλυφία στα ξένα χέρια
Οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό τρομάζουν. Η ΕΚΑ σημειώνει πως «κερδοφόρες εταιρείες, όπως η ΣΕΒΕΓΕΠ και ο ΣΟΠΑΖ, μπήκαν από καιρό στο στόχαστρο της κυβέρνησης με στόχο το ξεπούλημά τους. Οι εταιρείες αυτές είναι περιουσία των Συνεργατιστών και δίνουν ψωμί σε εκατοντάδες εργαζόμενους, προσφέροντας τα μέγιστα στην αγροτική και την ευρύτερη οικονομία». Ως εκ τούτου, η ΕΚΑ προτείνει τη χάραξη κοινής γραμμής δυναμικού αγώνα των εργατών και αγροτών στη βάση των κοινών συμφερόντων τους, γραμμή αγώνα που να έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης.
Η ΠΕΚ επισημαίνει πως η αποξένωση της μόνης κυπριακής τράπεζας, αυτής που ίδρυσε ο αγροτικός κόσμος για να απαλλαγεί από την τοκογλυφία και η παράδοσή της στα ξένα κεφάλαια, εγκυμονεί κινδύνους εξάρτησης της οικονομίας μας από αποφάσεις των ξένων με όλους τους προβλεπτούς και απρόβλεπτους κινδύνους επιβίωσης της πατρίδας μας. Τρανό παράδειγμα της καταστροφής που θα επέλθει με την κατάργηση των θεσμών αποτελεί το αλαλούμ και το κατάντημα της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, υπογραμμίζει.
Για το ίδιο θέμα, η Νέα Αγροτική Κίνηση, υποδεικνύει στο κράτος τις ευθύνες του: « Το κράτος έχει ευθύνη να στηρίξει το συνεργατισμό, και, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, να τον εξυγιάνει και να τον βοηθήσει να βρει ξανά την παλιά του αίγλη».
Ο Ευρωαγροτικός ζητά, μεταξύ άλλων, επανεκτίμηση της αξίας του Συνεργατισμού και επιστροφή αυτού που αναλογεί στα μέλη του, τερματισμό της προσπάθειας για υλοποίηση της συγχώνευσης των 18 ΣΠΙ και τερματισμό κάθε προσπάθειας έκδοσης μετοχών στο χρηματιστήριο και ουσιαστικά να πουληθεί σε ξένους επενδυτές.
Για όλες τις αγροτικές οργανώσεις, η προστασία του ανθρώπου του μόχθου και της δουλειάς, του ανθρώπου που νυχτοξημερώνεται στο κρύο, στο χιονιά και στο λιοπύρι για ένα καλύτερο αύριο είναι το ζητούμενο:
« Η πολιτική της κυβέρνησης για κατάργηση των θεσμών που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή μέσα από τους οποίους στηρίχθηκαν διαχρονικά οι αγρότες μας και επιβίωσαν μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους, γι’ αυτό ζητήσαμε την παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να σταματήσει αυτός ο κατήφορος» , λέει στη «Χ» ο κ. Παπαπέτρου.
«Το αγροτικό κίνημα, σύσσωμο και μονολιθικά είναι αποφασισμένο να σταθεί εμπόδιο στους όποιους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς», δηλώνει ο κ. Χριστοδούλου.
Και για τον Ευρωαγροτικό ζητούμενο είναι η προστασία του αγροτικού κόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση καλείται η κυβέρνηση να εργαστεί.
Η ιστορία θα γράψει ότι η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη διέλυσε όλους τους θεσμούς που δημιούργησε ο κυπριακός λαός από το 1909 μέχρι το 2017, δηλώνει ο Πανίκος Χάμπας και καταγγέλλει πως η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική τακτική του «αργού θανάτου» για τη διάλυση όλων των θεσμών.
http://dialogos.com.cy/blog/argos-thanatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.