Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Μοντ Πελεράν, άγνωστα τα επόμενα βήματα.


Θολό είναι το τοπίο για το ποια θα είναι η εξέλιξη μετά την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των εργασιών των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν οι οποίοι συζητούσαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Με βάση την επισήμανση στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι η διάσκεψη δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο είτε οι τεχνοκράτες να επανέλθουν στο Μοντ Πελεράν, είτε να αρχίσουν οι συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες σε αυτό το στάδιο κατέγραψαν τις θέσεις των πλευρών στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, γι αυτό και εκφράζεται αμφιβολία κατά πόσον μια νέα συνάντηση τους θα μπορούσε να προσθέσει κάτι καινούργιο στη διαπραγμάτευση.
Με δεδομένο επίσης ότι οι τεχνοκράτες δεν είχαν εξουσιοδότηση για λήψη αποφάσεων, αναμένεται ότι η κάθε ομάδα εργασίας θα προβεί σε αξιολόγηση του αποτελέσματος του διαλόγου στο Μοντ Πελεράν και θα ακολουθήσει η ενημέρωση των πολιτικών προϊσταμένων οι οποίοι θα αποφασίσουν πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου στις 23 του μήνα θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη.
Στο μεταξύ δεν αποκλείεται συνάντηση μεταξύ των κυρίων Αναστασιάδη και Ακκιντζί στις 25 ή 26 Ιανουαρίου για τη συνέχιση της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Πέρασαν ένα ακόμη κατώφλι στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με την ΤΡΤ 
Πέρασαν ένα κατώφλι ακόμη, σχολιάζει η τουρκική κρατική τηλεόραση ΤΡΤ για τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο στο Μοντ Πελεράν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό, επικαλούμενη πηγές που αναφέρουν ότι οι ομάδες εργασίες συζήτησαν όλες τις διαστάσεις του κεφαλαίου εγγυήσεις και ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ΤΡΤ, σε αυτές τις εργασίες οι πλευρές κατέγραψαν τις απόψεις και τις επιφυλάξεις τους και στο δεύτερο επίπεδο συζήτησαν τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες τους. Μέσα σε δύο μέρες έκαναν τέσσερις συναντήσεις και υπό μία έννοια “έβγαλαν την ακτινογραφία του κεφαλαίου των εγγυήσεων” – κατά την έκφραση της ΤΡΤ – ολοκληρώνοντας τις τεχνικές εργασίες για το επόμενο επίπεδο, αναφέρει η ΤΡΤ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την τρίτη μέρα, δηλαδή σήμερα, οι πλευρές αναμένεται να έχουν διμερείς και διαγώνιες επαφές. Σημειώνει ακόμη ότι οι πλευρές είχαν συμφωνήσει προηγουμένως να πραγματοποιηθεί σύνοδος σε πιο ψηλό επίπεδο και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση, ότι στο τρίτο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί.
http://dialogos.com.cy/blog/oloklirothikan-i-ergasies-sto-mont-peleran-agnosta-ta-epomena-vimata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.