Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορική Διάσκεψη για το Κυπριακό.


Κάποιοι θεωρούν ότι ζούμε ιστορικές στιγμές εδώ στη Γενεύη και αυτό είναι αλήθεια, καθώς για πρώτη φορά γίνεται διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου μετά το ενδεχόμενο λύσης και το θέμα των εγγυήσεων που για πρώτη φορά επίσης συζητείται από το 1960.

Ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Εθνη δίνει μια διεθνή διάσταση στο θέμα γιατί σ’ αυτήν έχουν προσκληθει από τις εγγυήτριες δυνάμεις που είναι συμβαλλόμενα μέρη μέχρι και τους ευρωπαίους αξιωματούχους που θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ. Ολοι αυτοί ακόμα και οι πολιτικοί ηγέτες από τις δύο κοινότητες έχουν προσκληθεί να παραστούν σε δεξίωση-γεύμα το μεσημέρι εδώ στα Ηνωμενα Εθνη.
Κατά την παρουσία τους εδώ στη Γενεύη κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και από τις δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να έχουν μεταξύ τους συναντήσεις και να συζητήσουν θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα της διάσκεψης όπως δοθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη περιλαμβάνει δύο συνόδους- μια πρωϊνή και μια απογευματινή. Η πρωϊνή αρχίζει στις 11:15 τοπική ώρα και ολοληρώνεται στις 13:00. Τη διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος νωρίτερα θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες. Ο κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες θα προβεί σε δηλώσεις νωρίς το απόγευμα -στις 14:45- μετά τη δεξίωση, ενώ η απογευματινή σύνοδος θα αρχίσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις όλων των εμπλεκομένων, αλλά μέχρι στιγμής η ενημερωση που έχουμε είναι ότι η παρακολούθηση των εργασιών της διάσκεψης δεν θα είναι άμεση από τα ΜΜΕ ούτε και σε live μετάδοση όπως πιθανον να νομιζουν κάποιοι.
Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη σήμερα το πρωί. Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.
Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση χαρτών ήταν έως την τελευταία στιγμή ένα ερωτηματικό και κυρίως αν θα ήταν ικανοποιητική για να ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος παροουσίασε γραπτώς σχόλια επί του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά καθιστά φανερό ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς ήταν προβλέψιμη με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στα κριτηρια του Εδαφικού τον περασμένο Νιόβρη στο Μοντ Πελεράν.
Γενεύη-Νίκη Κουλέρμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.