Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Άγρια πρόκληση: Τουρκική πυραυλάκατος στα Ίμια.-ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Αυτοί είναι οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι που «εισέβαλαν» στα Ίμια (Εικόνες και βίντεο).

Πολύ σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.
Μία τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βρχονησίδες Ίμια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής.


Πρώτη φορά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία στα Ίμια

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, δηλαδή τον αρχηγό τουρκικό γενικού επιτελείου και τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας στα Ίμια.

Φωτογραφιζόμενοι με φόντο τα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη ότι τα δύο νησιά δεν αποτελούν ελληνικό έδαφος.

Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κι ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει δήθεν παραχωρήσει στην Ελλάδα 18 νησιά που υποτίθεται ότι ανήκουν στην... Τουρκία.


Η ελληνική αντίδραση

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά στς βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή.

Σύμφωνα με έκτακτη είδηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Hurriyet, στο τουρκικό πλοίο που προσέγγισε τα Ίμια επέβαινε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Η είδηση παίζει πρώτο θέμα αυτή την ώρα και στο CNN Turk και στα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι υπαινικτικές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού

Προβληματισμό δημιουργούν και οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μετά την επίσκεψή του στα Ίμια.

Με μια διατύπωση που μόνο σαν κυνικά ειρωνική μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρεται ότι ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο».

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου προστίθεται ότι ο στρατηγός Ακάρ «τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την υποτιθέμενη προστασία των δήθεν δικαιωμάτων της Άγκυρας είναι κάτι που απομένει να φανεί αν κρύβει σχεδιασμό για συνέχιση ή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η «επίσκεψη» του ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια
Πηγές ελληνικού ΓΕΕΘΑ: «Στημένο μηντιακά»

«Επρόκειτο για ένα περιστατικό στημένο μηντιακά» σχολίασε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr.

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι λίγο μετά τον περίπλου των Ιμίων, οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το... ανδραγάθημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια. Κατά πληροφορίες, τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλίων δεν αντέδρασαν ούτε και απάντησαν στις κλήσεις που έλαβαν από την ελληνική κανονιοφόρο Κραταιός και το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.    ΓΕΕΘΑ: Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου

Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

komando_scubatr7
Νέα σοβαρή πρόκληση σημειώθηκε σήμερα δύο ημέρες μετά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, την μη έκδοση για τους οκτώ φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς, στα Ίμια.

Σήμερα νωρίς το πρωί δυο φουσκωτά με Τούρκους κομάντο, συνοδευόμενα από πυραυλάκατο, πλησίασαν τις δυο βραχονησίδες, παραβίασαν τα ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα και προκλητικά στάθηκαν για λίγα λεπτά ανάμεσα στα δυο νησιά.
Οι βατραχάνθρωποι που επέβαιναν στα φουσκωτά ανήκουν στην Υποβρύχια Επιθετική Ομάδα Διοίκησης (τουρκικά : Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı) ή απλώς Υποβρύχια Επίθεσης (τουρκικά : Sualtı Taarruz) απλά SAT, η οποία είναι μία από τις δύο μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Τουρκικού Ναυτικού, που έχει την βάση της στη Foça (Φώκαια), ναυτική βάση κοντά στην Σμύρνη.
2h 611x395_Bas__liksiz_1_546f426c0517a
Οι αποστολές της αμφίβια επίθεση Su Alti Taarruz (SAT) περιλαμβάνει την απόκτηση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αμφίβια επίθεση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και την προστασία των VIP.

13 21
Είναι εκπαιδευμένοι και οργανωμένες κατά παρόμοιο τρόπο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχουν στενές σχέσεις με την κατάρτιση τους.

Ειδικότερα οι Ομάδες υποβρύχιας άμυνας (SAS: Su Alti Savunma). Θεωρούνται οι αντίστοιχες των αμερικανικών ομάδων υποβρυχίων καταστροφών (UDT: UnderwaterDemolition Teams). Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνουν είναι:-η αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών, πυρομαχικών και εκρηκτικών στα παράκτια και σε λιμένες της χώρας,-η αναγνώριση και εκκαθάριση ακτών από ναρκοπέδια, κωλύματα, αντιαρματικά εμπόδια, κ.λπ. για την απρόσκοπτη αποβατική ενέργεια των φίλιων δυνάμεων, η αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών σε περιοχές κίνησης των φίλιων δυνάμεων ή στο πλαίσιο συνοδείας υψηλών προσώπων, και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμυνα φίλιων εγκαταστάσεων από προσβολή εχθρικών ειδικών δυνάμεων.

Αντίστοιχα οι Ομάδες Υποβρύχιας Κρούσης (Su Alti Taaruz/SAT) θεωρούνται οι αντίστοιχες των SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού. Οι κύριες αποστολές τους είναι η επιτήρηση εχθρικών υποδομών, εγκαταστάσεων, αμυντικών συστημάτων και στρατηγικής αξίας κτιρίων, η δολιοφθορά εχθρικών πλοίων εν όρμω και κατά των τοπικών υποδομών, η αθόρυβη αποβίβαση και διείσδυση, η αναγνώριση ακτών πριν τη διεξαγωγή αμφιβίων επιχειρήσεων, η αποναρκοθέτηση, ο εντοπισμός και αναγνώριση ασφαλών προσβάσεων προς την ακτή απόβασης, η αναγνώριση υποθαλάσσιων διαδρόμων, οι επιχειρήσεις άμεσης δράσης κατά την αρχική φάση της αποβατικής ενέργειας, η διάσωση-απελευθέρωση χειριστών, αιχμαλώτων πολέμου και ομήρων, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και η μάχη εκ του συστάδην.
http://www.crashonline.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%83-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%b1%cf%83-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.