Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ανοικτός σε αποχώρηση στρατευμάτων σε μερικά χρόνια.


Ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως μετά από μια λύση, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είναι κλειστή σε μια πρόταση η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας ωστόσο ότι με επιμονή της ε/κ πλευράς για ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό’ δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση.
Για το θέμα των εγγυήσεων ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπέβαλαν πρόταση στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming ωστόσο επειδή δεν είδαν το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά δεν προχώρησαν. Όπως είπε η δική τους πρόταση είναι στην περίπτωση που απειληθεί η συνταγματική τάξη και αφού εξαντληθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες οι Τ/κ να μπορούν να καλέσουν την Τουρκία με απόφαση της βουλής τους. “Εάν θέλουμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα”, ανέφερε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε επίσης εγγυήσεις της ΕΕ λέγοντας ότι στο Μοντ Πελεράν αποδείχθηκε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει την ασφάλεια που επιθυμούν οι Τ/κ και πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ. Για τον χάρτη ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη έπειτα από στενή διαβούλευση με την Τουρκία.
http://dialogos.com.cy/blog/aniktos-se-apochorisi-stratevmaton-se-merika-chronia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.