Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Σε σύγχυση η κυβέρνηση: Μέτρα και ποσοτική χαλάρωση ή προσφυγή στις κάλπες;/ Στον αέρα η αξιολόγηση αν και η κυβέρνηση δίνει μέτρα πάνω από 2 δισ.

Απολύτως αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα ούτε και η ίδια δεν γνωρίζει τα επόμενα βήματά της: θα καταφέρει τελικά να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση, έστω και με νέες σκληρές δεσμεύσεις και να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ή θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το «plan b», ήτοι να καταφύγει σε εκλογές, βλέποντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει μία νέα επαχθή συμφωνία;
Σε σύγχυση η κυβέρνηση: Μέτρα και ποσοτική χαλάρωση ή προσφυγή στις κάλπες;
Το οικονομικό επιτελείο επιμένει περιέργως σε μία υπεραισιόδοξη οπτική των πραγμάτων, επιμένοντας ότι ελάχιστα απομένουν για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και μιλώντας για συμφωνία ακόμη και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Μία εκτίμηση που δεν συνάγεται από πουθενά, καθώς δεν κατέστη δυνατό ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Ουσιαστικά επί ένα μήνα τώρα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες παραμένουν παγωμένες. Ακόμη και ο χρόνος ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος δεν έχει προσδιοριστεί, μετά το πάγωμα που υπήρξε εξαιτίας της έκτακτης παροχής της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους και παρά τη μετέπειτα «συγνώμη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς του δανειστές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επισήμως επιμένει να θέτει ως κεντρικό στόχο της την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ουσιαστικά ότι αναμένει σχετική απόφαση από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που δεν διαφαίνεται με τη σιγουριά που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου επιμένει στο στόχο για ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του πρώτου τριμήνου, αποκλείοντας την περαιτέρω παράταση των συνομιλιών, παρότι επισημαίνει ότι η χώρα δεν πιέζεται από ταμειακές ανάγκες για τους επόμενους μήνες – μέχρι και τον Ιούνιο.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι υποχωρήσεις που κάνει στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες, βάζοντας στο τραπέζι τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του ΦΠΑ, θα κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο τώρα να δέχεται προσδιορισμό συγκεκριμένων πεδίων εφαρμογής του δημοσιονομικού «κόφτη» για την περίοδο 2019-2021, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο οι κινήσεις των δανειστών δεν επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αισιοδοξία, παρά τις κινήσεις Τσακαλώτου.

Τουναντίον όλα τα μηνύματα είναι εξόχως αρνητικά, καθώς δεν είναι δεδομένη πλέον ούτε η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, μόνο και μόνο με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθώς η ΕΚΤ ζητά επιπλέον εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους!

Το ΔΝΤ εμφανίζεται ως να μην βιάζεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς πρέπει να εκπονήσει τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να κάνει τα επόμενα βήματα, ο δε Β. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι και χωρίς το Ταμείο, τα πράγματα θα είναι εξίσου απαιτητικά για την Ελλάδα, καθώς θα χρειαστεί νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και σαφής εξασφάλιση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Ουσιαστικά δηλαδή στην συμφωνία για ένα νέο μνημόνιο.

Όλα αυτά οδηγούν πιθανόν σε ένα νέο γύρο συζητήσεων και διεργασιών, που καθιστούν δύσκολο ακόμα και το στόχο περί ολοκλήρωσης της συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου, που κατά πολλούς στο κυβερνών κόμμα είναι το τελευταίο ορόσημο, υπό την έννοια ότι εάν δεν έχει δοθεί μέχρι τότε μία λύση, τότε θα είναι δύσκολο να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος συμβιβασμός οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν να εξεταστούν τα σενάρια απόδρασης της κυβέρνησης, δια των πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούν έτσι να γίνουν και εντός του 18μηνου από τις προηγούμενες που προβλέπεται για την ισχύ της λίστας!
http://www.protothema.gr/politics/article/644940/se-sughusi-i-kuvernisi/
Αγώνα δρόμου για να κλείσει συμφωνία-πακέτο μέσα στις επόμενες 50 μέρες, προτείνοντας νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2 δισ. και άνω, που όμως είναι αμφίβολο και αν φτάνουν αυτά στο ΔΝΤ το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει απορρίψει κατ’αρχήν ήδη την ελληνική πρόταση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% και να ζητάει ακόμα πιο δραστικά μέτρα.
  Στον αέρα η αξιολόγηση αν και η κυβέρνηση δίνει μέτρα πάνω από 2 δισ.
​Στην Αθήνα θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει ένα «σήμα», τουλάχιστον, για συμφωνία από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλιώς τότε όλα θα δείχνουν εκτροχιασμό των συζητήσεων.

Το μήνυμα που εξέπεμπαν την Πέμπτη ​πάντως ​Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο για την Ελλάδα ήταν:

-από πλευράς του ΔΝΤ ότι ο εκπρόσωπός Τζέρι Ράις μιλούσε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα εδώ και ένα μήνα, από τότε που ο Πoλ Τόμσεν ζητούσε 4,5 δισ. πρόσθετα μέτρα. Το Ταμείο σε μια εβδομάδα θα συντάξει έκθεση όπου θα καταγράφει την «τρύπα» για την χρηματοδότηση του χρέους, είτε αυτή καλυφθεί τελικά με ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους δανειστές, είτε με επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας.

-από τη συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει καθώς, όπως θύμισε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις που ακολούθησαν, «πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις (σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία) που περιπλέκουν τα πράγματα». Άρα τα περιθώρια για «γενναιόδωρες» για τη χώρα μας αποφάσεις από τους Ευρωπαίους θα περιορίζονται συνεχώς, αν δεν βρεθεί λύση «εδώ και τώρα».
«Ρώσικη ρουλέτα» για τα μέτρα
​-από το EuroWorking Group που συνεδρίαζε «δια ζώσης» επίσης στις Βρυξέλλες, πως παραμένουν αμφιβολίες για τη στάση και τα σχέδια της Αθήνας -ειδικά μετά το επεισόδιο της έκτακτης παροχής των 617 εκατ. κάτω από τη μύτη​ της Τρόικας και παρά την απολογητική επιστολή Τσακαλώτου που ακολούθησε.

-από το Βερολίνο, πως αν δεν μπει το ΔΝΤ τότε πάμε για «νέα συμφωνία» Ελλάδος δανειστών, η οποία θα πρέπει να περάσει από τα ξένα κοινοβούλια και, άρα, θα προκαλέσει πολύμηνες διαπραγματεύσεις αποκλείοντας έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια.

«Γόρδιος δεσμός» οι αποφάσεις

Ο κύριος Τσακαλώτος περιέγραψε χθες τρία «αγκάθια», τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν -αν και ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει τελικά με ποια σειρά αφού είναι αλληλένδετα:

1.να ψηφιστούν τα δύσκολα μέτρα (εργασιακά, ενεργειακά κλπ) ως το 2018

2.να συμφωνηθούν οι στόχοι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε χθεσινή έκθεσή της έλεγε να μειωθούν σε 2%, την ώρα που φέρονται η κυβέρνηση να δέχεται 3,5% του ΑΕΠ ως το 2020 ή 2021, η Κομισιόν να προτείνει να διατηρηθεί ως το 2023 και το Βερολίνο  να ζητάει να εκτείνονται ως το 2028.

3.να ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ, δια του κυρίου Ράις χθες, πάλι «νίπτει τα χείρας του» λέγοντας πως θέλει μεν μείωση των στόχων για πλεονάσματα με μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους αλλά, αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι υποχρεωτικό να λάβει η κυβέρνηση πρόσθετα νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.


«Ρώσικη ρουλέτα» για τα μέτρα

Στα μέτρα «κάβα» που θέλει να νομοθετηθούν από τώρα το Ταμείο, περιλαμβάνονται κυρίως μείωση αφορολογήτου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Το ΔΝΤ όμως απορρίπτει αντιπροτάσεις όπως αυξήσεις ΦΠΑ από 13% στο 14% (παρόλο που συμπαρασύρουν τις τιμές σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και τρόφιμα) γιατί δεν υπολογίζει έσοδα πάνω από 300 εκατ. ευρω το χρόνο από το μέτρο αυτό. Ωστόσο ΦΠΑ από 15% και άνω θα ήθελε ενδεχομένως να το συζητήσει, για έσοδα τουλάχιστον 600-700 εκατ. ευρώ. Το «τρελό» είναι πως από το 2015 το ΔΝΤ ζητούσε ο ΦΠΑ για τη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ να πάει στο 23%, για «σίγουρη» είσπραξη 800 εκατ. ευρώ το χρόνο, αντί των πολλαπλάσιων αυξήσεων που επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά τώρα κάνει το… «δύσκολο».

Και το ποσό αυτό πια όμως, θα αρκούσε όχι στο ΔΝΤ αλλά μάλλον στην Κομισιόν μόνον, αφού ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε χθες να περιορίζει την «τρύπα» περίπου στα 700 εκατ. ευρώ για το 2018 (0,4% του ΑΕΠ με τη βάση την πιο πρόσφατη ως τώρα εκτίμηση της ΕΕ).

Ωστόσο η άποψη της Κομισιόν συγκλίνει μάλλον με της Αθήνας και όχι με του ΔΝΤ (το οποίο είναι αυτό που βάζει τώρα τους όρους του παιχνιδιού), ειδικά μάλιστα τώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η διαφορά με τις Βρυξέλλες έχει μειωθεί ήδη στα 200 εκατ. ευρώ ή και μηδενίζεται.
http://www.protothema.gr/economy/article/644916/ston-aera-i-axiologisi-an-kai-i-kuvernisi-dinei-metra-pano-apo-2-dis-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.