Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Βίντεο- ντοκουμέντο για τους Έλληνες της Χειμάρρας.

xeimara kastro
Μαρτυρίες από τους Έλληνες της Χειμάρρας... Ένα βίντεο- ντοκουμέντο για τον διαχρονικό αγώνα, σε ένα πανέμορφο κομμάτι γης, που δεν είχαν δικαίωμα ούτε καν να μιλούν την γλώσσα των προγόνων τους...

Μαρτυρίες για τα χρόνια που μάτωσαν στην κυριολεξία για να αναγνωριστούν από την Αλβανία τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιοκτησίας, της θρησκευτικής ελευθερίας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.
Είναι το βίντεο που δημοσιοποίησε η Ένωση Χειμαρριωτών που εδρεύει στην Αθήνα.
Για την ιστορία, το 1945 το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας αφαίρεσε από τους κατοίκους της Χειμάρρας το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, στην ιδιοκτησία και στην θρησκευτική ελευθερία. Μέσα σε μια νύχτα σταμάτησε να τους αναγνωρίζει ως Έλληνες μειονοτικούς, δήμευσε τις περιουσίες τους και γκρέμισε τις εκκλησίες τους.
Σήμερα, 26 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, κανένα από τα τρία δικαιώματα δεν έχει αποκατασταθεί για τους Έλληνες της Χειμάρρας, αφού οι αλβανικές κυβερνήσεις -από το 1990 έως σήμερα- αρνούνται να επιστρέψουν τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, καταπατά περιουσίες τους, δημεύει εκκλησιαστική περιουσία και κατεδαφίζει ορθόδοξους ναούς, ενώ δεν τους επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.
Μέσα από μαρτυρίες ομογενών, παρουσιάζονται οι αλβανικές μεθοδεύσεις για στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών της Χειμάρρας και επιχειρείται η ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης,

Το βίντεο προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα από φορείς της μειονότητας στα Τίρανα και για την παραγωγή του συνεργάστηκαν :
Σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ: Ειρήνη Κούτουλα
Συνεντεύξεις: Αλεξάνδρα Δημαλέξη, Γεωργία Δημαλέξη
Χειριστής Drone: Σπύρος Λιτής
Αφήγηση: Θοδωρής Γκούμας
Ηχοληψία, Μίξη ήχου: Γρηγόρης Σκούρας
Επιμέλεια Κειμένου: Σπύρος Κούτουλας
Μετάφραση Αντώνης Νέτσος, Ολγκέρτ Θωμολάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.