Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί ο Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του στην Μέρκελ./ Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις.

Γιατί ο Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του στην Μέρκελ
Στη διεξοδική συζήτηση που είχαν για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταση στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως αναμενόταν, ειδική μνεία έγινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, όπως και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένης και της πολιτικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.
Από εκεί και πέρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίσιμη καμπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως και ότι Κυπριακό και προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Αναλύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι κρίσιμη η διατήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα δε, επιβάλλεται και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών, ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.enikos.gr/politics/425528,Giati-o-Tsipras-exefrase-thn-anhsyxia-toy-sthn-Merkel.html
Με περίπου δέκα λεπτά καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας και αμέσως μετά ήταν προγραμματισμένο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον
Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD.
Η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της ανέφερε πως η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές και καλές σχέσεις. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα, έχει εξωτερικά και θαλάσσια, είπε και θύμισε ότι ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση.

Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» και σημείωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία το θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Επεσήμανε ότι τα πράγματα εκεί εξελίσσονται αργά, αλλά η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η σωστή κίνηση γιατί καταπολεμούνται οι δουλέμποροι. Παράλληλα ανέφερε πως «είναι μεγάλης σημασίας το Κυπριακό». «Η Κύπρος είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας, η Ελλάδα έχει κάνει εδώ μια πολύ υποστηρικτική εργασία», τόνισε η Μέρκελ.
Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς, δεν ανακατεύομαι
Αναφερόμενη στο θέμα της διαπραγμάτευσης, η καγκελάριος επανέλαβε αυτά που είπε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, ότι «οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πως εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση. Θέλουμε και οι δύο να δούμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους
«Πράγματι οι συζητήσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις. Εχω την ευκαιρία να πω ότι οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους», είπε στην αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Κοινός μας στόχος είναι να απεγκλωβιστούμε από τις κρίσεις, κοινή σταθερά η προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, κοινή επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη, κοινή απειλή η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Για Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο κ.Τσίπρας ανέφερε: «Σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις σχέσεις μας. Με δεδομένο ότι έχουμε εργαστεί εντατικά την προηγούμενη περίοδο, θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσουμε μια καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Εχω επαναλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν η διόγκωση του εθνικισμού της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές πρέπει να διασφαλίσουμε συνεργασία μεταξύ των λαών. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας και σταθερά υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Για το Κυπριακό: Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το Κυπριακό, τόνισε πως «στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό, και χωρίς φόβο για κανένα Κύπριο. Με την καγκελάριο θα συζητήσουμε εκτενώς για το προσφυγικό, για το νέο σχέδιο δράσης που συμφωνήσαμε στην ΕΕ».
Φωτογραφίες: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
«Η Ελλάδα επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης»
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και μπροστά στην Αγκελα Μέρκελ το θέμα των παροχών. «Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όραμά μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές, αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσοι τα τελευταία χρόνια έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους, για να στείλουμε το σήμα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης. Οσον αφορά την κρίση και όσον αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.