Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν επιδιώκει “ελληνοτουρκικό σύμφωνο για Αιγαίο και Κύπρο”! Προσοχή…

Συνολικό “πάρε-δώσε” και “ελληνοτουρκικό σύμφωνο για Αιγαίο και Κύπρο”, επιδιώκει ο Ερντογάν! Και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.Οι διαρροές από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δίνει μεγάλη σημασία στην επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με λίγα λόγια πρέπει να ΄χουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί.erdogan_tsipras

Αν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν έχουν βάση τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι  ο Ερντογάν θα ασκήσει πίεση στον Τσίπρα για όλα τα παράλογα που διεκδικεί η Τουρκία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδίδει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και στην διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου.
 Ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Στέλγιας, επικαλούμενος πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο, αναφέρει ότι κατά την τουρκική θέση «οι συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια κάποιων σημαντικών αρχών και στόχων».
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση, διότι από την σκοπιά της Άγκυρας, η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και η διάσκεψη της Γενεύης «παρέχουν στις δυο πλευρές την ευκαιρία για μια συνολική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων και προβλημάτων». Εξαιτίας των πιεστικών χρονικών περιθωρίων η Άγκυρα δεν αναμένει την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής, που θα ανοίξει τον δρόμο για «την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο». Για αυτό τον λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

 Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η Άγκυρα στο Κυπριακό, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι «η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί αποτελεί προϋπόθεση για την λύση». Άγκυρα και Αθήνα, χρειάζονται μια «μαγική φόρμουλα», που θα ικανοποιεί την τουρκική θέση και δεν θα παραβλέπει τις «ανησυχίες» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.