Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Το Bloombrerg βλέπει τρεις επιλογές Τσίπρα: Δημοψήφισμα, εκλογές, ή συνθηκολόγηση με έξτρα μέτρα.

Με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών να βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της, τη ρευστότητα της χώρας να μειώνεται δραματικά και ορατό τον κίνδυνο των εσωκομματικών αντιδράσεων για το πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε τρεις επιλογές.Το Bloombrerg βλέπει τρεις επιλογές Τσίπρα: Δημοψήφισμα, εκλογές, ή συνθηκολόγηση με έξτρα μέτρα

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, πηγάζει από τη διαφωνία μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος το 2018. Αν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτά θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα μόλις 1,5%.
Ετσι, οι πιστωτές συμφώνησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητά μέτρα που θα ικανοποιούν τους πιστωτές αλλά δεν θα προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι τρεις επιλογές του Ελληνα πρωθυπουργού
  1. Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα προκρίνεται ως η πρώτη επιλογή με την επισήμαση μάλιστα ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρυσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και με πλεονέκτημα την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους,-ενδεχόμενο που οι πιστωτές έχουν αφήσει ανοιχτό από το 2012- αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προληπτικά να προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα στους βουλευτές του. Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να «καταπιούν το χάπι της λιτότητας»
  2. Η δεύτερη επιλογή, στην οποία έχει καταφύγει στο παρελθόν, είναι οι προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της. Αυτό είναι το «χαρτί» που έπαιξε πέρυσι όταν βουλευτές «εξεγέρθηκαν» κατά της απόφασης για αποδοχή των απαιτήσεων των πιστωτών, που όμως του αφαίρεσε την πλειοψηφία.Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, μετά από δυο χρόνια.
  3. Τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι η διενέργεια ενός ακόμη δημοψηφίσματος  στην οποία θα μπορούσε να προσφύγει ισχυριζόμενος ότι οι πιστωτές  απαιτούν περισσότερα  από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης του καλοκαιρού και ότι απαιτείται νέα ντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου