Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Η Κομισιόν «βλέπει» πρόοδο, αλλά δεν δίνει ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας.

Επιβεβαίωσε την αποχώρηση των Θεσμών και τη «σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο μέτρων που θα ανοίξει τον δρόμο για το διάλογο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους» η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, από τις Βρυξέλλες.Η Κομισιόν «βλέπει» πρόοδο, αλλά δεν δίνει ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας
Αναφερόμενη στις θέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξη του, η Μίνα Αντρέεβα τόνισε πως αν οι «άλλες πλευρές» θεωρούν πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία, μπορούμε να εργαστούμε και να τα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια δήλωσε πως η Επιτροπή εργάζεται «πιστά σε ένα μηχανισμό ασφαλείας που δεν θα πλήττει τις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης», κληθείσα να απαντήσει για την κατάσταση των εργασιών στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ για να δώσει την συγκατάθεση του.

Παράλληλα, η αποχώρηση των θεσμών δεν σημαίνει πως σταματούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς όπως είπε η Μίνα Αντρέεβα οι θεσμοί θα συνεχίσουν την συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές από τα κεντρικά γραφεία τους, «έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενη στις θέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξη του η Μίνα Αντρέεβα τόνισε πως αν οι «άλλες πλευρές» θεωρούν πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία, μπορούμε να εργαστούμε και να τα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια προσέθεσε πως η Επιτροπή «εργάζεται πιστά σε ένα μηχανισμό ασφαλείας που δεν θα πλήττει τις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης».

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα και πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιλέξει να συγκαλέσει ένα Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν και υπάρχει μεγάλη σύγκλιση για το πακέτο των μέτρων 3%, όπως είχε πει άλλωστε και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup του Άμστερνταμ, δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τίποτα μέχρι να συμφωνήσουμε σε όλα τα ζητήματα».

Τέλος, αναφερόμενη στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η ίδια πηγή δήλωσε πως «είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους ρητορική, το μόνο που μετράει για εμάς είναι οι δηλώσεις εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».
http://www.protothema.gr/politics/article/574019/vruxelles-to-eurogroup-tha-orisei-tin-epistrofi-ton-thesmon-stin-athina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου