Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 500ΕΥΡΩ: Τρείς μέρες μετά το Πάσχα η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 500ΕΥΡΩ: Τρείς μέρες μετά το Πάσχα η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.500-euro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στις 4 Μαΐου την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ανάβοντας «φωτιές» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reutersμια τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα ενέτεινε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της με το Βερολίνο θέλει τοχαρτονόμισμα των 500 ευρώ επειδή είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε μια δεύτερη, καλά πληροφορημένη πηγή.
Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ” άπειρον για συναλλαγές. Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
http://katohika.gr/ellada/katargeitai-500euro-treis-meres-meta-pasxa-oristiki-apofasi-tis-europaikis-trapezas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου