Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Στο Νοσοκομείο Ιρακινός τραυματίας από συμπλοκές στην ΒΙΑΛ./ Μικρές «αποδράσεις» προσφύγων από την ΒΙΑΛ.

Στο Νοσοκομείο Ιρακινός τραυματίας από συμπλοκές στην ΒΙΑΛ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:23 (Τετάρτη) Επιφανειακά – σχεδόν αμυχές – ήταν, τελικά, τα τραύματα που έφερε στο κεφάλι και στην πλάτη ο Ιρακινός μετανάστης, που τραυματίσθηκε στις συμπλοκές στο κέντρο της ΒΙΑΛ. Στο νοσοκομείο Χίου, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και αστυνομική συνοδεία, του παρασχέθηκε η προβλεπόμενη ιατρική θεραπεία και αναμένεται ότι θα αναχωρήσει εκ νέου για το hot spot.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:11 Με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη μεταφέρεται αυτή την ώρα με ασθενοφόρο ένας Ιρακινός από το hot spot της ΒΙΑΛ στο νοσοκομείο Χίου.
Ο Ιρακινός τραυματίσθηκε σε συμπλοκές περιορισμένης έκτασης, που έγιναν στο κέντρο μεταξύ Ιρακινών και Αφγανών, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, 29 Μαρτίου 2016. Οι μικροσυμπλοκές και οι εντάσεις μεταξύ τους, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είναι σύνηθες φαινόμενο και οφείλεται σε διαφορές που έχουν να κάνουν με δικά τους εθνικιστικά ή θρησκευτικά ζητήματα.
Στον χώρο της ΒΙΑΛ μπήκαν αστυνομικοί, οι οποίοι αποσόβησαν την επέκταση των συμπλοκών, ενώ ο τραυματίας που εμφανίσθηκε ζητώντας την βοήθεια των υπευθύνων του κέντρου δεν έγινε γνωστό με τι μέσον κτυπήθηκε, πιθανολογείται με μαχαίρι.

Γενικότερα, πάντως, η κατάσταση στο hot spot και με το δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει ήδη τους 1500 έχει αρχίσει να γίνεται προβληματική, αφού οι υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει – και μάλιστα με τις περιορισμένες δυνατότητες μέσων και προσωπικού – έως 1100 άτομα.
http://astraparis.gr/sto-nosokomeio-irakinos-traumatias-apo-simplokes-stin-vial/
Μικρές «αποδράσεις» προσφύγων από την ΒΙΑΛ
Η έλλειψη της ελευθερίας να συνεχίσουν το ταξίδι τους είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, αλλά φαίνεται ότι ένας σημαντικός λόγος για να βγουν εκτός των συρματοπλεγμάτων είναι και τα τσιγάρα.
Έτσι, πρόσκαιρα – κατά μόνας ή κατά ομάδες – οργανώνουν μικρές «αποδράσεις» για να πάνε στο πιο κοντινό περίπτερο, στο Χαλκειός, για να αγοράσουν τσιγάρα ή κάποια άλλα είδη από μίνι μάρκετ ή φάρμακα από το φαρμακείο, ενώ άλλοι κάνουν ακόμα μεγαλύτερες διαδρομές προς την πόλη της Χίου.
Τους βλέπεις, τους εντοπίζεις στον δρόμο – γιατί τώρα πλέον ουδείς  πρόσφυγας ή μετανάστης κυκλοφορεί στην πόλη – από όπου είτε επιστρέφουν με τα πόδια, είτε τους παραλαμβάνουν τα περιπολικά της αστυνομίας, ενώ κάποιοι κάνουν και ωτοστόπ.
Όπως μας εξηγούν οι υπεύθυνοι του χώρου, στην καντίνα που βρίσκεται έξω από την κεντρική πύλη της ΒΙΑΛ δεν πωλούνται τσιγάρα κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους εκατοντάδες καπνιστές που φιλοξενούνται στο hot spot.
vial sirmatop1
«Μπαλώνουν» τα συρματοπλέγματα
Η περίφραξη του hot spot δεν είναι και απόρθητη, άλλωστε. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, συνήθως νεαρής ηλικίας, βρίσκουν τον τρόπο και ανοίγουν μικρές τρύπες στα συρματοπλέγματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σκαρφαλώνουν και περνάνε πάνω από τις πύλες, όπου δεν υπάρχει – τουλάχιστον σε όλες – αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας και του hot spot το γνωρίζουν, «μπαλώνουν» πρόχειρα τις τρύπες και μετά από λίγες ώρες τις ξαναβρίσκουν ανοικτές ή ανακαλύπτουν νέες.
vial elies1
Έκοψαν και τις ελιές για να μην σκαρφαλώνουν
Τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και για πρώτη φορά είχαν εντοπισθεί οι «αποδράσεις», οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν κόψει κάποιες ελιές που ήταν σε επαφή με τα συρματοπλέγματα. Ανέβαιναν πάνω και μετά μια δρασκελιά προς την προσωρινή… ελευθερία.
Ανάλογο πρόβλημα υπήρχε και με ένα κοντέινερ, το οποίο χρειάστηκε να μετακινηθεί σε άλλη θέση.
vial sirmatop4
Καθησυχαστική η αστυνομία, όλοι επιστρέφουν
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος της ΒΙΑΛ είναι μεν περιφραγμένος και ελεγχόμενος, αλλά είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς ότι είναι και απολύτως φυλασσόμενος.
Εκτός από τους αστυνομικούς, που βρίσκονται στο φυλάκιο της κεντρικής πύλης, καθώς και μια ομάδα των ΜΑΤ που ελέγχει την ομαλότητα στον χώρο κυρίως κατά την διανομή του συσσιτίου, η υπόλοιπη περιμετρική περίφραξη του hot spot δεν φυλάσσεται.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του χώρου και της αστυνομίας είναι καθησυχαστικοί, αφού – όπως επισημαίνουν – μετά από λίγο επιστρέφουν, αφού πάνε για να πάρουν συνήθως τσιγάρα. Άλλωστε, τονίζουν, χωρίς τα αναγκαία έγγραφα δεν μπορούν να πάνε πουθενά και κυρίως να αναχωρήσουν από τη Χίο.

vial sirmatop2 vial sirmatop3 vial elies
http://astraparis.gr/mikres-apodraseis-prosfigon-apo-tin-vial/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου