Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

«Ακριβοί μας Πρόεδροι»! Τι μισθούς και συντάξεις παίρνουν οι δικοί μας και τι …ο Ομπάμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δεί τον άρχοντα παυόμενο της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά ενδοξότερον γέγονεν. – Βίας ο Πριηνεύς
Δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως γενική έννοια, αν δεν διάβαζα το παρακάτω σχόλιο στο ΠΑΡΟΝ (08-11-15):
Φόβος κατέβαλε τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας ότι θα γίνουν περικοπές στις αποδοχές τους, και άρχισαν παρεμβάσεις από τον παλαιότερο, τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη. Τελικά αποφεύχθηκε…

Και πάλι διστάζω να σχολιάσω για να μην θεωρηθώ ότι αποπειρώμαι και να θίξω θώκο, και ότι ασχολούμαι επί παντώς επιστητού. Μετά όμως σκέφθηκα ότι, ως σχολιαστής αμυντικών θεμάτων, έχω δικαίωμα να το κάνω, καθότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας (άρθρο 45του Συντάγματος).
Επανέρχομαι στην είδηση. Η Ελλάδα, ως Χώρα, άλλοτε, της Φαιδράς Πορτοκαλέας και νυν της Κλαίουσας Ιτέας, διαθέτει τρεις (3) τ.Προέδρους: τους κ.κ. Χρήστο Σαρτζετάκη, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια. Ποια τα προνόμια τους;
Κατ’αρχήν, φρουρούνται έκαστος από έναν Λόχο αστυνομικών. Το γιατί, δεν κατάλαβα ποτέ. Ποιος απειλεί πχ σήμερα τον Χ.Σ. που πας Έλλην Πολίτης κάτω των 45 ετών αγνοεί την ύπαρξη του;
Έρχομαι όμως στις αποδοχές και αρχίζω με αυτές του εν ενεργεία Προέδρου.
Σύμφωνα με νόμο του 1975, ο ΠτΔ δικαιούται να εισπράττει μηνιαίως τέσσερεις (4) μισθούς βουλευτή με σχετικές προσαυξήσεις. Συνολικά συμποσούται ετησίως στις 373.000€ αφορολόγητα! Επαναλαμβάνω 373.000€. Φοβερό ποσό! Αυτό ελάμβαναν και οι τρεις. Ο τελευταίος, όταν περί το μέσο της β’ πενταετίας του, που η Χώρα είχε χρεωκοπήσει, οι μισθοί πάντων μειώνονταν δραματικά κλπ, μετά απόν γενική κατακραυγή, παραιτήθηκε του ημίσεος των απολαβών του, δηλ. ελάμβανε περί τα 200.000€ ετησίως. Μετά δεν γνωρίζω τι έγινε, ξέρω όμως ότι ο νόμος του 1975 ισχύει και σήμερα. Ουδείς αποπειράθηκε να τον αλλάξει. Ούτε η Αριστερή Κυβέρνηση που έχει γονατίσει τον Λαό στους φόρους, αλλά δεν ακουμπάει την ελίτ.
Οφείλω όμως να προσθέσω, για να έχουμε μια εναργέστερη εικόνα, ότι ο ΠτΔ δεν πληρώνει ούτε ένα σεντ, μια δεκάρα επί το λαϊκώτερον, για την διαβίωση του. Τα πάντα είναι πληρωμένα από το Δημόσιο. Ούτε οδοντόκρεμα.
Ας δούμε όμως τις απολαβές άλλων Αρχηγών Κρατών, αλλά και Ηγετών γενικότερα:
Πρόεδρος Ομπάμα: 400.000$
Βασιλεύς Ισπανίας Χ.Κάρλος (ολίγον πριν παραιτηθεί): 292.752€, τα οποία φορολογούνται όπως σε κάθε πολίτη
Πρόεδρος Ναπολιτάνο Ιταλίας (ολίγον πριν περατώσει τη θητεία του): 240.000€, ενώ είχε παραιτηθεί πάσης άλλης σύνταξης.
Πρόεδρος Πούτιν: 7,65 εκ. ρούβλια ή 1514.000€ (;)
Πρόεδρος Πορτογαλίας Π.Κοέλιο: 85.670€ (η Πορτογαλία είναι κι αυτή θύμα της κρίσης και οι Πορτογάλοι αποφάσισαν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς εξαίρεση, να σώσουν τη Χώρα τους και το κατάφεραν, με τον Πρόεδρο τους πρώτο).
Πρόεδρος Γαλλίας, Φ.Ολλάντ: 179.000€
Καγκελάριος Γερμανίας Α.Μέρκελ: 250.000€
Πρωθυπουργός Ελλάδας Α.Τσίπρας: 85.479€ (πηγή: Πρώτο Θέμα 01.11.15)
Αφήνω τα σχόλια στους αναγνώστες.
Εδώ θα ανοίξω μια μικρή παρένθεση. Οι Έλληνες πολιτικοί, γενικώς, ευθύς και ενδύονται τη χλαμύδα της Εξουσίας, καταλαμβάνονται από την ψευδαίσθηση ότι είναι σπουδαία πρόσωπα. Γίνονται αλαζόνες. Απαιτούν ιδιαίτερα προνόμια. Συγκροτούν μια ιδιαίτερη τάξη, ελίτ, μακράν της πλέμπας των πολιτών, τους οποίους εμφανώς σνομπάρουν κι απεχθάνονται. Θεωρούν εαυτούς ευπατρίδες, γαλαζοαίματους, προνομιούχους, μέλη ξεχωριστής κάστας (συνήθως είναι, κατά επιτυχή ορισμό του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ντενεκέδες ξεγάνωτοι, με εξαιρέσεις βέβαια).
Στην παλαιά Γερμανία του Κάιζερ, ήταν αποδεκτό ότι ταμέλη της κάστας των Ευπατριδών δεν πρέπει να διώκονται για ορισμένα αδικήματα (βιασμούς, τραυματισμούς χωρικών, αρπαγή περιουσίας πτωχών, κλπ). Το αυτό γίνεται σήμερα και στην ένδοξη Ελλάδα. Οι πολιτικοί έχουν δικαίωμα να κλέπτουν ασυστόλως το Κράτος, να συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή, να τους χορηγούνται πολυτελή αυτοκίνητα και να διαπράττουν, ατιμωρητί, αρκετά αδικήματα. Που αλλού γίνεται αυτό;
Το δισάκι μου στον ώμο
Ο κάθε Λαός έχει τον Ηγέτη που του αξίζει.- La Rochefoucauld
Μετά από όσα ανέφερα πιο πάνω, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, συνάγεται το εξής συμπέρασμα: Κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της 10ετούς θητείας του (μόνο ο κ.Χ.Σ. ατύχησε να έχει 5ετή, αφού κατέστη, τότε, πολιτικά ανεπιθύμητος), απέρχεται με ένα δισάκι στον ώμο στο οποίο μεταφέρει από το Προεδρικό Μέγαρο στην οικία του 373.000 x 10 = 3.730.000€, ως δώρο του Πάμπτωχου Έλληνα εις Εαυτόν και την οικογένειά του…. Μη πλουσιώτερον αλλά ενδοξότερον, όπως λέει Ο Βίας, ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδας!
Και η μηνιαία σύνταξη; Και οι απαλλαγές από τηλέφωνα, ταχυδρομικά κλπ… Η σύνταξη όπως πληροφορούμαι, ανέρχεται σε 14.000€ μηνιαίως. Πάλι πρόκειται περί ενός πενιχρού ποσού για τη μείωση του οποίου ανησύχησαν οι τέως σεβαστοί κ.Πρόεδροι, μακράν πολύ μακράν έχοντες το νου για ότι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία σήμερα. Την φτώχια, την ανεργία, τις αυτοκτονίες….
Δεν θα παρασυρθώ να σχολιάσω τα πεπραγμένα, του Προέδρου, των τέως και ιδιαίτερα αυτά της θλιβερής θητείας του Καρόλου Παπούλια, ούτε τις αηδείς μικροκομματικές διαδικασίες αξιοκρατικής επιλογής τους που θυμίζουν Μπουργκίνα Φάσο
Μια ιδιαίτερη περίπτωση: ο κ.Χ.Σ
Τα πλέον άχρηστα πράγματα στον κόσμο είναι ο προστάτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. – Ζορζ Κλεμανσό, ο Τίγρης της Γαλλίας
Δεν θα ασχοληθώ με κουτσομπολιά των παρασκηνίων που αφορούν το Σεβαστό τ.Πρόεδρο, όπως τα της βίλας της Ν.Πεντέλης ή περί γραφικοτήτων σε ταξίδια του Εξωτερικού κ.ά. Τα θεωρώ φληναφήματα. Ο κ.Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε ένας άψογος Δικαστικός, μαχητικός, δράσας επί δύσκολων καταστάσεων προχουντικής ανωμαλίας οφειλόμενης σε αθλιότητες αχρείων πολιτικών που επανήλθαν μετά την 7ετία για να μας σώσουν, και το κατάφεραν! Ο κ.Χ.Σ. επιλεγείς από τον μακαρίτη Κουτσόγιωργα, που έλεγχε τότε (1985) την πολιτική κατάσταση, έπρεπε για λόγους αξιοπρέπειας, ευθιξίας και εγωισμού να αποποιηθεί την προσφορά του περιβόητου Υπουργού και του ΠΑΣΟΚ ευρύτερα, του ευνουχισμένου ρόλου του ΠτΔ μετά την κακοποίηση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα!
Ένας λόγος παραπάνω για να τραπεί εις φυγήν αυτός ο διαπρεπής και ακέραιος Δικαστικός, ήταν οι κατάπτυστες διαδικασίες της ψηφοφορίας με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που μας ρεζίλεψαν διεθνώς.
Αφού δελεάστηκε από τον θώκο, την Κίρκη, και τα προνόμια και αποδέχθηκε την εκλογή, απώλεσε αυτομάτως κάθε είδος γοήτρου, κύρους και εξώθεν καλής μαρτυρίας.
Παρακάμπτω λοιπόν τα της θητείας του και έρχομαι, εξ ανάγκης, σε λεπτομέρειες που άπτονται του οικονομικού που τον έκανε να διαμαρτύρεται, όπως γράφει η καλή εφημερίδα.
Θα υπενθυμίσω όμως κάτι για να διατηρήσω τη φυσιογνωμία της… μάχης, αφού η στήλη είναι αμυντική.
Τη στιγμή που οι διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας (Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλος) κατακρεουργούσαν τις αποδοχές των Αξιωματικών, φθάσαντες στο σημείο να περικόπτουν μισθό και σύνταξη ενός Α/ΓΕΕΘΑ (νομίζω, θεσμικού προσώπου) κατά 60% (σήμερα λαμβάνει σύνταξη 1.480€), άφηναν άθικτους μισθούς και συντάξεις πολιτικών και ιδιαίτερα του Προέδρου. Είναι η κάστα, οι ευγενείς ευπατρίδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους πολίτες.
Ο κ.Χ.Σ. επί θητείας Παπούλια, ελάμβανε, αν δεν κάνω λάθος και αν κάνω συγχωρέστε με, παχυλή σύνταξη ΠτΔ, σύνταξη Δικαστικού και η σύζυγος του σύνταξη ανωτάτης Κρατικής Υπαλλήλου. Εν τούτοις, κατάπληκτοι είδαμε στην Ετ.Κ. τον κ.Παπούλια, να διορίζει χωρίς αιδώ την κ.Σαρτζετάκη ως μετακλητή υπάλληλο της Προεδρίας και την επόμενη να την μεταθέτει, με άλλη απόφαση, στο ιδιαίτερο Γραφείο του τ.Προέδρου, δηλ. σπίτι της! Έχουμε λοιπόν τέσσερις (4) χυμώδεις μισθούς για δύο άτομα. Την ώρα που η Χώρα κατακρημνιζόταν!
Πάμε παρακάτω και συγγνώμη που θα μιμηθώ στήλες περιοδικών lifestyle. Ο κ. Χ.Σ. έχει μια θυγατέρα με πολύ καλές σπουδές στη Γαλλία και εξαιρετικές ικανότητες, όπως πληροφορούμαι. Νομίζω ότι τέτοιες νέες κυρίες στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 1.000, από τις οποίες τα δύο τρίτα είναι άνεργες. Ήρθε όμως Υπουργός της Αριστερής Κυβέρνησης, μύστης της πελατειακής πολιτικής την οποία κουβάλησε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κουρουμπλής, και την διόρισε σε επίλεκτη θέση του Υπ.Υγείας, αντί να προκηρύξει τη θέση. Έχουμε λοιπόν στην οικογένεια πέμπτο μισθό τη στιγμή που υπάρχουν πενταμελείς οικογένειες ανέργων και πεινόντων. Σταματάω εδώ, αφού προσθέσω ότι ο Πρόεδρος της Φινλανδίας λαμβάνει αποδοχές το 1/3 του ημέτερου.
Το Προεδρικό Μέγαρο
Πριν το περιγράψω, έχω και ένα νέο σχόλιο που διάβασα πρόσφατα (Παραπολιτικά, 14.11.15) για τον τ.Πρόεδρο, σεβαστό κ. Χ.Σαρτζετάκη «Ο τ.Πρόεδρος διατηρεί στην υπηρεσία του 5 γραμματείς, υπαλλήλους του Προεδρικού Μεγάρου, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του…». Δεν είδα διάψευση… Από που αντλούν το δικαίωμα ο μεν τ.Πρόεδρος ν’απαιτεί διάθεση πέντε (5) υπαλλήλων και ο νυν Πρόεδρος να τους διαθέτει ασμένως; Ποιοι πληρώνουν αυτούς τους υπαλλήλους;
Το Προεδρικό Μέγαρο, λοιπόν, είναι τα πρώην Ανάκτορα της «αναθεματισμένης» από πολλούς Μοναρχίας των Γλυξβούργων. Ο νυν ένοικος του, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ένα απολύτως ανεύθυνο πρόσωπο με αρμοδιότητα σε τελετές, παρελάσεις κ.ά. (όσες περισσεύουν από τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο). Υπογράφει και σφραγίζει, απλά, τα νομοθετήματα και λοιπά έγγραφα της Κυβέρνησης. Αυτόν τον ρόλο του άφησε η χυδαία αναθεώρηση του Συντάγματος, το 1985, από την Κυβέρνηση Παπανδρέου, που ανασκολόπισε το Σύνταγμα του 1975.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε ένα δεύτερο Πρυτανείο αργόσχολων, μετά τη Βουλή. Ένα δημόσιο κατάστημα καλοπληρωμένων, υπεράριθμων, «ημετέρων» υπαλλήλων. Λέγεται, και δεν ορκίζομαι, ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το διπλάσιο του προσωπικού των Βασιλικών Ανακτόρων. Γιατί; Τι προσφέρουν;
Έχω υπόψη τον ΠΥ της Δημοκρατίας του 2011, νεώτερο δεν κατάφερα να βρω. Διαβάζω: 5.050.000€ για δαπάνες της προεδρίας. Απ’αυτά, 3.360.000 οδεύουν σε αποδοχές-συντάξεις, 680.000 καλύπτονται πίσω από τον περίεργο κωδικό Πρόσθετες και Παρεπόμενες Παροχές και 1.100.000σε έναν ακόμα πιο περίεργο Καταναλωτικές και Συνθετικές Δαπάνες. Πληροφορούμαι, χωρίς να κατορθώσω να το διασταυρώσω, ότι υπάλληλοι λαμβάνουν και επιδόματα υπερωριών και αργιών, όπως οι συνάδελφοι τους της Βουλής. Είναι δυνατόν, σύντροφοι Αριστεροί;
Επί Προεδρίας κ.Κ.Παπούλια, συνετρίβη κάθε ρεκόρ αριθμού υπαλλήλων εργαζομένων στο Προεδρικό, με πλειοψηφία Πασοκοφώνων. Δεν γνωρίζω τι γίνεται σήμερα, απλά ακούω για πληθώρα νομικών και δημοσιογράφων. Ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος, εξάλλου, θεωρείται ως ο μετρ των διορισμών, αφού σημείωσε ημέρες δόξας (περί τους 200.000 διορισμούς στο Δημόσιο) επί διακυβέρνησης της Χώρας από τον κ.Κ.Καραμανλή Β’ τον λεγόμενο Ακάματο ή Σκανδαλοθάπτη.
Επίλογος
Το να κραυγάσω για την ανάγκη περιορισμών των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, που να μην ξεπερνούν τις 10.000 μηνιαίως (λίγο παραπάνω από τον Πρωθυπουργό) και για περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου στο ελάχιστο αναγκαίο, είναι μάταιο. Κανείς δεν θα με ακούσει. Αυτοί είναι στον κόσμο τους.
Θα παραθέσω όμως, συντομότατα, ένα περιστατικό όπως μου το αφηγήθηκε ένα πρόσωπο εντελώς ανεπίληπτο, αξιοπρεπές, αξιόπιστο και σημαντικό. Του συγχωρώ ίσως ελάχιστες ασάφειες, λόγω της απόστασης του χρόνου.
Όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος Κ.Καραμανλής επανήλθε στην Προεδρία, το 1990, διαπίστωσε ότι από την επίπλωση του Μεγάρου απουσίαζαν μία Γαλλική ταπετσαρία τοίχου, υψηλής τέχνης και αξίας, και 4… στασίδια. Ποια ήσαν αυτά τα στασίδια; Προέρχονταν από το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, που ανήκαν στο παρεκκλήσιο του σκάφους και είχαν παραχωρηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προ ετών, τιμής ένεκεν, λίγο πριν διαλυθεί το σκάφος (αργότερα, άλλαξε η απόφαση και μετατράπηκε σε μουσείο). Ο Πρόεδρος έγινε έξαλλος και διέταξε τον νομικό του Σύμβουλο (μάλλον ήταν ο κ.Π.Παυλόπουλος, «παιδιόθεν» στέλεχος του Προεδρικού Μεγάρου) να κάνει έρευνα. Προκλήθηκε σάλος, αλλά ύποπτος δεν εντοπιζόταν εύκολα. Πολύ γρήγορα ο σοφός γέρων έδωσε εντολή να παύσει κάθε έλεγχος, να ξεχασθεί το πράγμα, «Για να μην γίνουμε διεθνώς ρεζίλι» όπως είπε. Ζήτω το Έθνος!

Υ.Γ. 1 Ψάχνουν, με αγωνία, να βρουν φαγητό για τα παιδιά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας, γράφει η Καθημερινή (22.11.15)
Υ.Γ. 2 Η Χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με την Ασφάλεια της. Η Αστυνομία πρέπει να διαθέτει το σύνολο των Δυνάμεων της για περιφρούρηση ευαίσθητων σημείων-στόχων. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ν.Τόσκας δηλώνει ότι 2.750 αστυνομικοί φρουρούν celebrities, ψευτοδιασημότητες, ως επί το πολύ (εκτελούν χρέη μπάτλερ, κηπουρού, μαγείρου, κ.α.) και ότι έχει κάνει έκκληση προς τους «άρχοντες» ν’αποδεσμεύσουν αστυνομικούς, ώστε αυτοί να διατεθούν στις επιτακτικές ανάγκες. Οι «κατέχοντες», η ελίτ, κωφεύουν. Στις 17.11 εντόπισα έξω από την οικία Σαμαρά, στην Κηφισιά, τρία (3) περιπολικά!!! Αυτοί στον κόσμο τους. Κυβέρνηση με βούληση θα υπάρξει;


Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου